Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harry herceg helikopterpilótaként tér vissza Afganisztánba?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. május 3. 9:44

A brit trón várományosa, Harry herceg sikeresen befejezte gyakorlati kiképzését katona helikoptereken, így akár már 2011 elején visszatérhet az afganisztáni brit kontingens állományába. Harry herceg 16 hónapos katonai helikopter-vezetői kiképzésen vett részt, és 2010. április 29-én sikeresen teljesítette a záróvizsga feladatait.

A sikeres vizsgának köszönhetően II. Erzsébet, brit királynő unokája jogot szerzett Lynx és Apache típusú katonai helikopterek vezetésére.
Harry herceg még a kiképzés időszakában többször kijelentette, hogy szívesen ülne egy Apache helikopter botkormánya mögött, amely típust előszeretettel alkalmazzák katonai hadműveletek során. Azon brit helikoptervezetők közül, akik ugyanazt a kurzust végezték el, amit a fiatalabb brit koronaherceg, mindössze 2%-uk kapott jogot Apache helikopteren történő repülésre. Az, hogy Harry herceg bekerül-e azon pilóták közé, akik Apache-on repülhetnek a későbbiekben, csak május elején fog kiderülni, amikor a szárazföldi erők repülős parancsnoksága meghatározza, hogy a királynő unokája milyen típuson repülhet.

Információk szerint a helikoptervezetői képzés sikeres befejezése után Harry herceg ismételten azt fontolgatja, hogy visszatér Afganisztánba és csatlakozik a brit kontingenshez. Ahhoz, hogy a herceg visszatérhessen Afganisztánba, mint helikoptervezető, egy újabb, ezúttal féléves tanfolyamot kell elvégeznie, amely elvégzése után döntenek arról, hogy alkalmas-e katonai műveletekben való részvételre. Amennyiben a koronaherceg sikeresen teljesíti a rá váró kiképzést és nem jön közbe semmi más kizáró tényező, akkor Harry 2011 januárjában térhet vissza Afganisztánba.

Harry herceg már szolgált Afganisztánban tíz hetet 2007-2008-ban. Akkor Károly herceg fiatalabb fia Afganisztán déli részén, Helmand tartományban szolgált hadnagyként és a frontvonalban harcolt a tálibokkal. Harry herceg afganisztáni szolgálatáról a brit sajtó tudott, azonban a védelmi minisztériummal kötött megállapodás értelmében addig, míg a herceg haza nem tér nem hoztak nyilvánosságra semmiféle információt. Azok után azonban, hogy az amerikai Drudge Report és egy német honlap kiszivárogtatta a Harry bevetését, saját és egysége érdekében a herceget azonnal hazarendelték.