Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határozatlan ideig szüneteltetik a vadászrepülő-század működését

Szöveg: JETfly |  2008. január 9. 19:18

December közepén számolták fel ideiglenesen az 522. Vadászrepülő-századot, amely egészen addig szünetelteti működését, ameddig az amerikai légierőnek ismételten szüksége nem lesz rá.

Ez a század volt az utolsó működő F-16-os vadászrepülő-alakulat a Cannon légibázison, miután korábban a felszámolás sorsára jutottak az 523. és az 524. századok is. Az illetékesek sajnálatukat fejezték ki a szomorú esemény kapcsán, hiszen a most szünetelni kényszerülő század kulcsfontosságú szerepet töltött be a cannoni légibázis életében. A Fireballs néven is ismert alakulat 67 éven keresztül teljesített szolgálatot.
A szóban forgó egység fontos szerepet töltött be a II. világháborúban, hiszen a légierő történelmében ez volt az egyetlen, ami gyalogosegységként is harcolt. A vadászszázad többek között Koreában, Japánban és Guamban is meghatározó feladatokat látott el. Az illetékesek bejelentették, hogy fénykorában 21 darab repülőgép, 30-40 pilóta és 350 fős személyzet dolgozott a században. Ezzel szemben a felszámolás előtt már csak 6 darab repülőgép és 12 pilóta teljesített szolgálatot.

Cannont jelenleg a légierő Speciális Műveleti Egysége (Special Operations Command) irányítja, amelynek első százada, a 73. Speciális Műveleti Század februárban kezdi meg működését.

Címkéklégierő