Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonyan a robbanószerek ellen

Szöveg: Schmidt Imre őrnagy |  2010. november 8. 10:20

A Magyar Honvédség Afganisztánban hősi halált halt katonaáldozatai mementóként emlékeztetnek minket arra a fontos szerepvállalásra, melyet a Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység (C-IED) bármely formájában nyújthatunk szövetségeseink részére.

A bekövetkezett halálos vagy súlyos sérüléssel járó eseményeket követő tájékoztatás eredményeként talán már sokak által ismert tény, hogy a Rögtönzött Robbanóeszközök okozzák a NATO műveletek (elsősorban Afganisztánban) halálos áldozatainak több mint 70 százalékát, ezért a NATO tagországok elsőbbséget adnak a civilek által csak „útszéli bombának" nevezett eszközök elleni fellépésnek.
A NATO tagállamok összehangolt tevékenységének folyamatába illeszkedve a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB) 2010.november 08-27 között ad otthont a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO SACT) által szervezett „Fegyveres Támadást Helyszínelő Csoport" (Weapon Intelligence Team – WIT) tanfolyamának.

A tanfolyam arra készíti fel a résztvevőket, hogy képesek legyenek a műveleti területen bekövetkezett robbantásos merényletekről adatgyűjtésre,

1595909726
annak elemzésére, az esetleges későbbi merényletek megelőzése érdekében.

A Magyar Köztársaság a WIT-projekt sikeréhez, mint hozzájáruló nemzet, a tanfolyamok egy részének befogadásával, kiképzési létesítmények és felszerelések biztosításával járul hozzá. Az idei első tanfolyamot a következő évben két hasonló fogja itthon követni, mely tanfolyamok lehetőséget adnak a Magyar Honvédség saját szakembereinek költséghatékony felkészítésére is.

A Szentendrén megszervezett tanfolyam magas szakmai színvonalát a képzést végrehajtó, ISO 9001, valamint „City and Guilts" akkreditációval rendelkező Hazard Management Solution (HMS) Ltd. szakértői biztosítják, akik több hasonló tanfolyamot szerveztek műveleti területen és azon kívül egyaránt.

A tanfolyamra hozzánk érkező 8 nemzet 16 katonája a következő három hétben 18 munkanapon fog együtt dolgozni a Magyar Honvédség két hallgatójával Szentendrén, a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán.

A NATO SACT által a 2010. évben kidolgozott NATO C-IED Akció Terv határozta meg a WIT-tanfolyam műveleti területen kívüli megtartásának

1595909727
szükségességét, melyet a SACT az „Önkéntes Nemzeti Hozzájárulási Alap" keretében szervez meg.
Az „Önkéntes Nemzeti Hozzájárulási Alap" biztosítja a NATO C-IED Akció Terv által meghatározott fő erőkifejtési irányok erőforrásigényét, jelezve a nemzetek ez irányú elkötelezettségét.

A két évre szóló WIT-projekt műveleti területen kívüli felkészítést biztosít 8 jövőbeni NATO WIT- kiképző, valamint 184 fő technikai felderítő operátor részére Afganisztáni missziós feladataikat megelőzően.

A WIT-tanfolyamot sikeresen teljesítők képesek lesznek első szintű fegyvertechnikai felderítési feladatok végrehajtására kis létszámú (3-5 fő) csoportokban, bármilyen IED alkalmazásával végrehajtott esemény kivizsgálásban aktívan tevékenykedni, ezzel növelve a NATO hálózatellenes műveleteinek hatékonyságát.
A MH KKB az elmúlt években a C-IED tanfolyamok lebonyolításában szerzett tapasztalataival meghatározó tényező lett a rögtönzött robbanóeszközök elleni fellépésnek, s ez garanciát jelent a 3 hetes WIT tanfolyam sikeres lebonyolításához.
A tanfolyam megnyitása alkalmából Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, ezzel megkezdődött a az elméleti és gyakorlati ismereteket magába foglaló felkészítés.

1595909727
 

Fotó: Dr. Varga József