Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatszáz diák vendégeskedett a Bocskai dandárnál

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. június 6. 16:10

Színes tömeg foglalta el a „terepszínű” dandársorakozókhoz szokott alakuló teret június 5-én, kedden reggel az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanyájában. Mintegy hatszáz gyerek gyülekezett a nagy téren. A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium szinte valamennyi tanulója – és tanári karának jelentős része – a kaszárnyába érkezett abból a célból, hogy a nemzeti összetartozás napján megismerkedjenek a katonák életével és feladataival.

1595936773
A megjelent tanárokat és diákokat a helyőrségi zenekar könnyed hangvételű zenés köszöntője után a dandár parancsnok-helyettese üdvözölte.

Dr. Lippai Péter ezredes rövid bevezetőjében kiemelte: a felnövekvő nemzedéknek értenie kell a honvédség szerepét és fontosságát a honvédelem rendszerén belül. Csak a honvédelem lényegét értő, és a honvédelem ügyét sajátjának tekintő társadalom képes elkerülni olyan hatalmas társadalmi traumákat, mint amilyet az 1920. június 4-én aláírt trianoni szerződés következményei is jelentettek.

Az egész délelőtt tartó program négy helyszínen zajlott. A csapatmúzeumban – szakszerű tárlatvezetés mellett – a diákok és tanáraik Debrecen katonatörténetével ismerkedhettek meg a középkortól napjainkig.

1595936774
A múzeum szomszédságában az MH Hadkiegészítési és Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ munkatársai üzemeltették nagy sikerű repülőgép-szimulátorukat, és tartottak előadást a katonai pályára kerülés lehetőségeiről.

Egy másik helyszínen dandár 5/39. Lövészzászlóaljánál és az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljnál rendszeresített felszereléseket és fegyvereket tekinthették meg a látogatók, akik fel-, illetve ki is próbálhatták ezeket az eszközöket. Az alakulótéren a dandárnál rendszeresített harc- és gépjárművekkel, valamint támogató fegyverrendszerekkel ismerkedhettek meg közelebbről a fiatalok.

A negyedik helyszínen a dandár missziós szerepvállalásairól kaptak tájékoztatót a látogatók.

1595936774

 Fotó: Nagyné Tóth Erzsébet őrvezető