Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítette első repülését a Phantom Eye

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. június 6. 17:17

Június első napját mérföldkőként könyvelheti el a Boeing, hiszen ezen a napon teljesítette szűzfelszállását a hidrogén meghajtású, pilóta nélküli repülőgép, a Phantom Eye.

A HALE (High Altitude Long Endurance) kategóriájú drónról márciusban írtunk legutóbb, amikor a gép az első felszállást megelőzően teljesítette első, közepes sebességű gurulópróbáját. Június 1-jén a Phantom Eye az Edwards légibázis betonjáról, a NASA Dryden Flight Research Center kutatóközpontból emelkedett a levegőbe.

A pilóta nélküli repülőgép egy speciális gurulószerkezet segítségével kezdte meg első repülését, mely 28 percig tartott. A Phantom Eye két hidrogén meghajtású hajtóművével 4 080 láb magasságra emelkedett, maximális sebessége elérte a 20 csomót. Az első repülés során többek között a drón manőverező képességét is vizsgálták. A Phantom Eye első repülése balesettel végződött: leszállás során a futómű a földbe ragadt és eltört.

Az új drón nagy magasságban, akár négy napon keresztül is képes lesz ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – hírszerző, megfigyelő, felderítő) feladatok végrehajtására. Az amerikai repülőgépgyártó vállalat a pilóta nélküli repülőgépek piacára kíván betörni újdonságaival, a Phantom Eye és a Phantom Ray típusokkal. A Phantom Eye fesztávolsága 45,7 méter, közel 200 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas, szolgálati csúcsmagassága pedig elérheti a 20 ezer métert. A Boeing új pilóta nélküli repülőgépe a Ford vállalat 2,3 literes hidrogénnel működő erőforrásával emelkedhet majd a levegőbe.