Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvanhárom éve szabadult fel hazánk

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 3. 20:12

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg csütörtökön a második világháború magyarországi befejezésének hatvanharmadik évfordulójáról.

Csütörtök délelőtt tartotta a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a hazai világháborús hadműveletek befejezésének 63. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezését. A budapesti Szabadság-szobor talapzatánál, katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezés szerény érdeklődés mellett, de nagy rendőri biztosítással zajlott.

A rendezvényen beszédet mondott Ádám György, a haláltábort túlélő 86 éves professzor, aki felhívta a jelenlévők figyelmét: minden felszabadítás egyben megszállás is. A második világháború után az amerikaiak és az angolok is megszállták Németországot, ahogy az oroszok hazánkat – emlékeztetett Ádám. Az idős professzor egyébként személyesen is ott volt a német hadsereg budapesti bevonulásakor. Mint mesélte: “az emberek éljenezték és dicsőítették őket. Nem értették, hogy a náci megszállás a háború elvesztését is jelentette egyben. Ami pedig ezután következett, az szörnyű volt." A megemlékezésen a professzor beszéde után koszorút helyezett el az összes Magyarország felszabadításában/megszállásában résztvevő hadsereg és nemzet képviselője.