Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

100 millió dollárnyi hitelt kap Franciaország

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 20. 18:14

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettese az alábbit jelenti a doberdói harcokról a Népszavának: „Tegnap este az olaszok heves tüzérségi és aknavető tüzet irányitottak a Doberdo-fensik és a görzi hidfő ellen. Éjjel a fensik déli részén gyalogsági támadások következtek, amelyeket már legnagyobbrészt visszautasítottunk. Egyes pontokon a harc még nincs befejezve. A tiroli harcvonalon a Peutelstein—Schluderbach-szakaszon, a Dolomitokban levő hadállásaink ellen irányuló sikertelen erőfeszítését folytatta. Röpülőink Pádua és Verona pályaudvarait bombázták."

1596015381

A napilap beszámol egy újabb tengeri ütközetekről. A svéd távirati iroda jelenti: „hat német fölfegyverzett halászgőzös haladt el tegnapelőtt este Haefringe előtt északi irányban. Azt hiszik, hogy visszatérésük alkalmával harcba kerültek ellenséges hadihajókkal. A küzdelem mintegy 45 percig tartott. A szél szárazföldi irányú volt és igy ágyudörgést nem lehetett hallani, de fényvillanásokat megfigyeltek. A harc kimenetele ismeretlen. A »Joh. Wester« halászgőzös ma reggel Nyköpingbe érkezett. A hajón öt sebesült volt, akiket a városi kórházba szállitottak. A gőzös személyzete a harcra vonatkozóan minden fölvilágositást megtagadott."

Zürichből jelentik: „az itteni angol konzulátus fölhívja mindazokat a 18—46 éves angol férfiakat, akik külföldön élnek, hogy azonnal utazzanak haza katonai szolgálat teljesítése végett" – írja a Népszava.

A Pesti Hírlap egyik tudósítójától megtudtuk, hogy 100 millió dollárnyi hitelt kap Franciaország. „A newyorki bankok 100 millió dollár összegü hitelt nyujtottak Franciaországnak egy 5 és fél %-os értékpapirokkal 3-5 évi lejáratu kölcsön alakjában."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)