Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015: küldetésekkel elHAWazva

Szöveg: Kálmánfi Gábor / HAW |  2015. január 14. 7:26

A folyamatban lévő, ötévenként esedékes nagyjavítások ellenére 2014-ben sem csökkent számottevően az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) repült óráinak száma. Tavaly a C−17-es Globemaster III-asok 251 küldetés (és 2892 repült óra) alatt több mint 9400 tonnányi árut és több mint 10 300 utast juttattak el rendeltetési helyükre.

Mint ahogyan azt Frank Rombouts ezredes, a HAW parancsnoka elmondta: a tavalyi év második felében megkezdődött nagyjavítások nem okoztak különösebb fennakadást az ezred életében. (Három gép helyett ugye csak kettő áll egyszerre rendelkezésre.)

„A 2013-ban teljesített – és a ránk vonatkozó megállapodásban szereplő − 3165 repült órához képest csak minimálisan csökkent az óraszámunk, noha két gépünk is átesett már a kötelezően előírt nagyjavításon. Mindezt gondos tervezéssel és pontos koordinációval sikerült elérnünk. A nagyjavítás az idei év első felében fejeződik be" – fogalmazott az ezredes.

A szállító repülőgépek úti céljait tekintve is bővült az eddigi országok listája. A parancsnok szerint 2013 óta figyelhető meg az a trend, hogy a SAC-programban részt vevő országok felkérései alapján az ezred egyre több küldetést teljesít Afrikában.

1595985935

„Tavaly először repültünk el a Közép-afrikai Köztársaságba, ahol az EU EUFOR RCA missziójában vállaltunk szerepet. Számos kiképzés támogatása mellett ki kell emelnem, hogy júliusban és augusztusban logisztikai támogatást nyújtottunk az Ukrajnában lezuhant utasszállító repülőgép körüli vizsgálatokhoz" – hangsúlyozta Frank Rombouts ezredes.

Az idei évet tekintve így januárban nyilván nehéz megjósolni, hogy milyen újdonságokat tartogathat a 2015-ös esztendő az ezred számára. A parancsnok ugyanakkor már most biztos benne, hogy a HAW a NATO átalakult afganisztáni missziójában is jelentős szerepet fog vállalni.

Ez az év ugyanakkor a rendelkezésre álló infrastruktúra bővítése szempontjából is mérföldkő lehet.

„A 2013-ban a nemzetek által aláírt fejlesztési program következő lépéseként 2015 elejére elkészülhet a bázis sportkomplexuma, amely fizikálisan és morálisan is pozitív hatással lesz az állományra. Szintén idén kezdik el építeni a C−17-es hangárt, illetve különböző irodaépületeket, melyek előreláthatólag 2016-ra készülnek el. Ezek a fejlesztések nagyon fontosak a SAC-program szempontjából. Magyarország kormánya szintén bejelentette, hogy komoly beruházások fognak kezdődni az MH Pápa Bázisrepülőtéren is (új irányítótorony, utasterminál), amelyek szintén nagyban hozzájárulnak a program sikeres működéséhez" – közölte az ezredes.

1595985935

Fotó: HAW