Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

426 milliós új hitel

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 29. 19:30

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„A flottát akarja fejleszteni a hadügyi vezetőség és a hitelt kérő indoklásban a Balkán-háborúkra hivatkozik, amelyek nagy eltolódást okoztak a Földközi tengeren. Ugyanakkor Tisza azt mondja, hogy ne pazaroljuk pénzünket díszes népiskolák emelésére. Persze, hogy ne! Mert minden analfabéta egy koronát jelent a hadügyminiszter költségvetésének javára" – adja hírül a Népszava.

„Elsősorban a hármasszövetség szilárdságát s a balkáni válság során eredményes munkálkodását hangoztatta, ámbár a vita további során ezt több szónok leghatározottabban kétségbe vonta. Jagow kitért a magyar függetlenségi politikusoknak a hármasszövetség-ellenes magatartására és kijelentette, hogy ennek semmi különösebb jelentőséget nem tulajdonít. Az államtitkár ezután a Liman-esetet ismertette, majd Albánia életképességét azzal igyekezett valószínűnek feltüntetni, hogy az epiruszi lázadás elvesztette minden erejét. Végül hosszasabban ismertette a német−orosz viszonyt…" – idézte a Pesti Hírlap Jagow német külügyi államtitkárt, aki a külpolitikai helyzetet értékelte.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595971211
1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle