Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

72 éve történt Madarason

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 22. 21:46

„A repülőgép törzse a Lajdi tanya mellett zuhant le hatalmas robajjal, aminek hallatán még a szomszéd helység, Bajmok csendőrőrsének emberei is kiérkeztek biztosítani a helyszínt. Mivel a Liberátor már a levegőben felrobbant, így több darabban szóródott szét a területen. A karhatalom biztosítása mellett a katonai és polgári szempontból használható tárgyakat lefoglalták és elszállították. A lengyel repülősöket a helyszínen eltemették” – olvasható a madarasi tragédia kapcsán kiadott leírásban.

1596020210

Madarason 1944. szeptember 13. estéjén Royal Air Force kötelékében repült egy B-24-es szállító-repülőgép, amelyen lengyel katonák a varsói felkelésnek akartak utánpótlást vinni. Ám egy német éjszakai vadászgép – amely Újvidékről szállt fel – heves tűzharcban „földre kényszerítette" a szövetséges gépet. Hét lengyel hősi halott teteme és a gép roncsai szóródtak szét a madarasi külterületen. A katonákat már azokban a napokban eltemették, majd később Solymárra vitték a brit katonai temetőbe.

Madaras község 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állított számukra. Azóta minden évben megemlékezést szervez a helyi önkormányzat és az 1944. szeptember 13. Emlékbizottság.

Idén a község lakossága, szeptember 11-én szentmisével és koszorúzással emlékezett a 72 évvel ezelőtti tragédiára – tájékoztatott Végső István, történész, az emlékbizottság elnöke.

1596020210