Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balkán nemzetiségi viszályai

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 11. 20:25

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„Tegnap este 10 óra felé nagy néptömeg gyűlt össze és zajosan tüntetett a görögök ellen. A görög üzletek kirakatait betörték, a cégtáblákat leszedték, a görög kereskedőket megsebesítették. A rendőrség nem bírt a tüntetőkkel, lovasságot kellett hozatni, amely több támadást intézett a tüntetők ellen, amíg végre nagy nehezen eloszlatta. A tüntetősereg később újból összeverődött és a zavargás megújult. A katonaság készenlétben van. A helyzet veszedelmes." – tudósít a Népszava.

A Pesti Hírlap szerint Oroszország erősítené a Fekete-tengeri Flottát….
„Pétervárról jelenti saját tudósítónk: A Fekete-tengeri Flotta azonnali megerősítésére kért hitelt a duma bizottságának éjjeli ülésén, mely csak három órakor ért véget, az összes szavazatokkal, három ellenében fogadták el, mert az összes képviselő úgy ítéli meg a politikai helyzetet, hogy a nemzetközi helyzet az összes hatalmak folytonos fegyverkezései által még jobban kiélesedett, és Törökország azáltal, hogy három erős páncélost vásárolt, a tengeren bizonyos túlsúlyra tett szert."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595973634

1914. júniusi újságok
Címkéklapszemle