Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bevált jóslat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. április 12. 19:10

Erwin Rommel tábornagy 1944. április 22-én az Atlanti fal létesítményeit szemlélve mondta segédtisztjének a sokszor idézett mondatot: „Higgye el Lang, a partraszállás első 24 órája döntő lesz. Németország sorsa akkor dől el. A szövetségeseknek is, a németeknek is ez lesz a leghosszabb nap.” Igaza lett. Hitler áttörhetetlennek hitt normandiai védvonala ugyanakkor nem tudta megállítani az amerikai és brit csapatokat.

1599201202
A hadvezérek a gyors győzelem reményében indítják harcba katonáikat, és mindent megtesznek azért, hogy ne kényszerüljenek egyszerre több fronton védekezni. A diktátorok legtöbbször nem törődnek a logikus szempontokkal, nekik a teljes győzelem a cél, bármi áron. Miután Moszkva alatt a Wehrmacht csapatai megismerték a kudarc keserű ízét, Adolf Hitlernek el kellett gondolkodnia a háborús sakkjátszma következő lépésein. Egy dologban biztos lehetett: előbb vagy utóbb kénytelen lesz figyelő tekintetét nyugat felé is fordítani. 1942. március 23-án született meg a 40. számú direktívája, amelynek első mondatait érdemes felidézni: „Az európai partvidék az elkövetkező hónapok során ki lesz téve annak a veszélynek, hogy az ellenség nagy erőkkel partraszállást hajt rajta végre… A más hadszíntereken elszenvedett sikertelenségek, a szövetségesekkel szembeni kötelezettségek és a politikai megfontolások arra késztethetik őket, hogy pusztán katonai szempontból valószínűtlennek tűnő döntéseket hozzanak… Még korlátozott célú ellenséges partraszállások is súlyos mértékben akadályozhatják saját terveinket, ha sikerült megvetniük a lábukat a partvidéken…"

A problémák felsorolása után következő utasítások érintették a hadsereg összes haderőnemét, és a parancsnokságokat szoros együttműködésre szólították fel. Az 1942. április elsején hatályba lépett intézkedések végrehajtása sok fejtörést okozott a Wehrmacht vezetőinek: hogyan gondolja a Führer, hogy 5000 kilométer partszakaszt – Norvégiától a Pireneusokig – meg lehet védeni? Ilyen erődrendszert képtelenség létrehozni!

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én megjelenő számában!