Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dekompressziós merülést gyakorolták

Szöveg: Czakó Ágnes |  2018. augusztus 31. 7:31

Mint minden évben, idén is megrendezték az úgynevezett dekompressziós merülést a Magyar Honvédség búvár beosztásban szolgáló katonái részére. A kiképzési foglalkozást a Hegyeshalom határában található, 50 méter mélységű bányatóban tartották.

Az egyhetes gyakorlatot a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonabúvárai vezették le az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, valamint az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred búvárai részére. 

1599192364

A dekompressziós merülés azt jelenti, hogy a nagy mélységben történt merülés után a búvár folyamatos feljövetele nem lehetséges, mivel az egészségkárosodást okozhat. Emiatt kötelező megállókat kell beiktatni az emelkedés során. Az ilyen feladat mindig fokozott figyelmet és szaktudást igényel.

1599192365

A kiképzés során a Magyar Honvédség búvárai – az elméleti tudásanyag felfrissítése után – hajtottak végre dekompressziós merüléseket. Emellett pedig gyakorolták az ön- és társmentést, valamint a víz alatti tájékozódást tájoló használatával, technikai búvárfelszerelés segítségével.

1599192365

Fotók: Molnár Viktor hadnagy