Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump szerint nem indokolt újraindítani a dél-koreai hadgyakorlatokat

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. augusztus 30. 20:10

Napokkal azután, hogy lemondta külügyminisztere phenjani látogatását, Donald Trump amerikai elnök augusztus 29-én, szerdán méltatta remek kapcsolatát Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és közölte: nem látja indokoltnak a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok újraindítását.

Az elnök azzal indokolta Mike Pompeo utazásának lemondását, hogy nincs előrehaladás Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében, amiért Kínát okolta. James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden utalt arra, hogy újraindulhatnak a korábban a Phenjan iránti jó szándék jeléül lefújt hadgyakorlatok.

Trump szerdán a Twitter mikroblogon közzétett közleményben, lényegében egyes szám harmadik személyben, már azt közölte, hogy Kína óriási nyomást gyakorol Észak-Koreára, ami a Peking és Washington közti kereskedelmi vitának tudható be. Peking ugyanakkor jelentős segítséget nyújt Phenjannak, egyebek közt üzemanyaggal látja el, amit az amerikai elnök nehezményezett. „Ez nem segít!" – írta.

A dél-koreai hadgyakorlatokra kitérve közölte: az elnök, amikor akarja, újraindíthatja a manővereket Szöullal és Tokióval, és ha ezt megteszi, akkor a gyakorlatok sokkal nagyobbak lesznek, mint korábban valaha.

Az amerikai elnök a Fehér Ház közleményében azt is kijelentette, hogy a Kínával fennálló kereskedelmi vitát ő maga és „a nagy Hszi Csin-ping" kínai elnök idővel majd megoldják. „Kapcsolatuk továbbra is nagyon erős" – közölte.