Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kémek tucatjait vették őrizetbe Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. augusztus 30. 18:56

Állami szervekbe beépült több tucat kémet tartóztattak le az iráni hatóságok – közölte az iráni hírszerzési miniszter.

Mahmúd Alavi nem közölt részleteket arról, hogy a letartóztatásokra mikor került sor, mely országoknak dolgoztak az állítása szerint különböző kormányzati szerveknél tevékenykedő feltételezett kémek, de utalt arra, hogy többségük kettős állampolgár. Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha az egyik állampolgárság iráni.

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: az iráni kettős állampolgárok letartóztatásának száma megnőtt, mióta Ali Hamenei ajatolláh, az ország legfelsőbb politikai és vallási vezetője kijelentette, hogy nyugati ügynökök szivárogtak be az iráni döntéshozó szervekbe.

A brit hírügynökség tavaly arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda, a perzsa ország elit katonai egysége legalább 30 kettős állampolgárt tartóztatott le, többségüket kémkedéssel vádolták meg. Teherán ritkán jelenti be a kettős állampolgárok letartóztatását, akiknek a bécsi konvencióknak megfelelően járna a konzuli segítségnyújtás. Mivel az iráni hatóságok saját állampolgárának tekinti a kettős állampolgárokat, mint iráni állampolgárok ellen folytatják le a bűnvádi eljárásokat. Ez azt jelenti, hogy nem kaphatnak konzuli segítséget más országok diplomáciai képviseletétől, ráadásul a legtöbb esetben a kettős állampolgárok meghallgatását zárt ajtók mögött tartják, a vádakat sem hozzák mindig nyilvánosságra.