Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „Dunára” készülnek a Tiszán

Szöveg: Juhász László százados |  2012. szeptember 7. 9:39

Az alakulat vízi gyakorlóterén kezdték meg a felkészülést a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a szeptember szeptember 10–14. között megrendezendő, „Duna–2012” elnevezésű, közös cseh−magyar hídépítő kiképzésre.

1595941223
„Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás" – ez a hídépítő műszaki katonák örök mottója. A gyors és
pontos feladat-végrehajtás ugyanis csak a megfelelő kiképzések során megszerzett gyakorlati tudás birtokában lehetséges.

Ezen a héten a hamarosan megrendezendő, „Duna–2012" elnevezésű, közös cseh−magyar műszaki gyakorlatra készülnek a szentesi alakulat katonái. A laktanya közelében található tiszai
vízi
gyakorlótéren az átkelést, a BMK–130-as típusú tolóhajók és a PMP-pontonhídelemek vízre tételét, valamint összekapcsolását gyakorolják.

A hídelemek folyón
történő mozgatása nagy figyelmet és centiméteres pontosságot követel meg a katonáktól. A tevékenység a Tisza közepén zajlik. Néhány gyors mozdulat, és máris kész a teljes híd, amelyet biztonságosan rögzítenek a parthoz. Következhet a teherpróba, amely után kijelenthető: az átkelőn lehet közlekedni.

A kiképzés parancsnoka szerint a hídépítő katonák rutinos mozdulatokkal végezték feladataikat, így a szeptember 10-én kezdődő közös kiképzést a szentesi műszakiak felkészülten várják. 

1595941223

 Fotók: A szerző felvételei