Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dzsúdós katona

Szöveg: Takács Vivien |  2013. szeptember 26. 7:31

Krizsán Szabolcs kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló szeptember 10-én kezdte meg Szentendrén a katonai végzettséggel nem rendelkező tiszteknek szóló tizennégy hetes harcászati alaptanfolyamot, azaz az alapkiképzését. A rijekai Grand Prix-győztes dzsúdóssal az MH Altiszti Akadémián beszélgettünk.

Krizsán Szabolcsnak egyik gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy katona lett, annak ellenére, hogy az élsport és a kiképzés egyszerre leterheli a versenyzőt. A szerződéses hadnagy elmondta: „Az Altiszti Akadémia parancsnoksága olyan lehetőséget biztosít számomra, hogy az alapkiképzés mellett is folytathassam a felkészülést."

A sportoló hozzátette: hetente tízszer edz, ezek közül a délelőtti edzéseket a katonai testnevelések váltják ki. Ezen kívül sokszor treníroz még hajnalban, illetve plusz gyakorlatokat végez a délutáni edzése után. A fiatal hadnagy elmondta: katonatársai nagyon örültek annak, hogy van köztük egy sportoló. „Pozitívan fogadtak és én is pozitívan állok hozzájuk, úgyhogy egy elég jó közösség kezd kialakulni."

1595960450

A dzsúdós bízik abban, hogy a katonaságnak köszönhetően még fegyelmezettebb és még céltudatosabb lesz a sportban. „A mentális állóképességben nagyon sokat segít a kiképzés, mert itt egész nap koncentrálni kell. Eddig a reggeli edzések után mindig volt időm rákészülni a délutáni edzésre, de most itt az van előtérben, hogy az alapkiképzésen maximálisan megfeleljek, így kevesebb idő jut a pihenésre."

Krizsán Szabolcs a 81 kilogrammos súlycsoportban aranyérmes lett a szeptember közepén megrendezett rijekai Garnd Prix-n. „Férfiaknál a magyarok közül még senki nem nyert ilyen versenyen, úgyhogy ez egy nagyon nagy eredmény számomra, amellyel a világranglistán a harmincadik helyére léptem előre. Egy elég negatív időszakon vagyok túl, tavaly négyszer megműtötték a csuklóimat illetve áprilisban több helyen eltörtem a lábam, de ez az eredmény egy visszaigazolás nekem, hogy tényleg itt a helyem, és van értelme csinálni."

1595960450

A fiatal sportoló az eddigi megszerzett nagyjából százötven érme közül az első Európa-bajnoki ezüstérmére a legbüszkébb, amit egy komoly vállsérülés után sikerült megnyernie 2009-ben, Törökországban. Természetesen nagyon büszke a legutóbb szerzett Grand Prix aranyérmére is, ami felnőttek között a legrangosabb medálja.

A jövővel kapcsolatos terveiről elmondta: „hosszútávra általában nem tervezek, mindig az adott feladataimat szeretném a lehető legjobban megoldani. A 2016-os riói olimpiára szeretnék most felkészülni és ott érmet nyerni."

Krizsán Szabolcs hangsúlyozta: hogy katonaként a későbbiekben szeretne kijutni egy misszióba is. Hozzátette: kihívásnak tekinti, hogy a Magyar Honvédség kötelékében is komoly sikereket érjen el.

Fotó: Dévényi Veronika és judoinfo.hu