Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fejlesztések végére egy nagyobb és erősebb hadserege lesz Magyarországnak

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. október 26. 14:13

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részleteiről tartott előadást Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára október 25-én, csütörtökön négy helyőrségi tiszti kaszinó találkozóján a fővárosban.

1599195132
Az államtitkár a Honvéd Kulturális Központ – Stefánia Palotában tartott rendezvényen elmondta: az európai biztonsági helyzet jelenleg stabilnak mondható, ugyanakkor keletről és délről is érkeznek fenyegetések, amelyek kockázatnak tekinthetők. A kihívások között előkelő helyen szerepel a délről érkező illegális migráció és a terrorizmus, de ezeket a NATO óvatosan kezeli, hiszen vezetői úgy vélekednek, hogy a problémák inkább rendészeti beavatkozást kívánnak, mint katonait. A magyar biztonsági helyzetre az elsődleges fenyegetést a terrorizmus, a cyberhadviselés, az illegális migráció, a nyugat-balkáni helyzet és a közel-keleti válságok jelentik.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot a fent említett fenyegetések figyelembevételével alakították ki, s erre – a kormány elkötelezett támogatásának köszönhetően – a forrásokat is biztosították. Magyarország vállalta például, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára növeli a védelmi kiadásait, aminek 20 százalékát költik el fejlesztésekre. A program elsődleges célja, hogy egy valóban XXI. századi haderő jöjjön létre, s ezért nincs olyan területe a honvédségnek, amely ne lenne érintett a fejlesztésekben.

1599195132
A korszerű eszközök beszerzése és különböző fejlesztések mellett bővítik a honvédség létszámát, amelyet 20 ezer főnyi önkéntes területvédelmi tartalékos haderő egészít majd ki – mutatott rá. A komplex fejlesztés része a hazai hadiipar kialakítása, amely hozzájárul a magyar gazdaság bővüléséhez.

Az államtitkár az előadását a magyar helyőrségi tiszti kaszinók tagjai előtt tartotta; Magyarországon négy ilyen szervezet van: a fővárosi, a szolnoki, a székesfehérvári és a veszprémi tiszti kaszinó.

Fotó: Rácz Tünde