Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fekete kéz színre lép

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 12. 18:34

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Az osztrák delegáció hadügyi albizottsága megszavazta a hadsereg új, igencsak megemelt költségvetését. Egyúttal megkezdték a vitás kérdések megbeszélését a flottafejlesztésről, amit hamar el is fogadtak és alá is írtak.

Mindeközben a mexikói felkelők és amerikai szövetségesük fölényes győzelmet arattak Mexikóban.

A szerb polgári és katonai hatóságok sorai között felüti fejét a „Fekete kéz" titkos szervezete. A lakosság megosztott, a különböző testületek egymásra mutogatnak. Egyben van csak egyetértés: semmiben nem értenek egyet. „Hosszabb, helyenként igen szenvedélyes vitára került sor, amelynek során hevesen támadták a kormányt, amely ki akar térni ama okok megvitatása elől, amelyek a katonai és polgári hatalom között komoly konfliktust és az egész országban nagy izgatottságot idéztek elő."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595971850

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle