Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forradalom újságja – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 10. 17:00

Kevesen tudják, hogy magazinunk első száma nem 1990. március 15-én jelent meg. Van egy kevésbé ismert epizódja a sajtótörténelemnek: 1956-ban, több mint egy hónapon keresztül Magyar Honvéd címmel adták ki a magyar fegyveres erők lapját. A forradalom leverését túlélte az újság, és ha rendszertelenül is, de egészen november végéig megjelent.

1595980524
A komoly múltra visszatekintő magyar katonai sajtó Rákosi Mátyás idejében egyre inkább a diktatúra szócsöve lett. A Néphadsereg címet viselő központi katonai lappal szemben támasztott politikai követelmény nem más volt, mint hogy a sorkatonákhoz minél nagyobb példányszámban juttassa el az állami propagandagépezet üzeneteit. A hidegháború elmélyülése és Moszkva direktívái egyaránt ösztönzőleg hatottak a hadseregfejlesztésre, ez pedig a katonai sajtó felfuttatását is magával hozta: a korábban hetente megjelenő Néphadsereget hamarosan naponta kapták kézhez a katonák. De semmilyen propaganda nem tudta elejét venni a forradalomnak, amely 1956. október 23. után néhány nap alatt elsöpörte a korábban megdönthetetlennek tartott rendszert.
A katonai sajtó hamar magára talált a forradalom alatt. Míg október 29-én még Néphadsereg címmel jelent meg az újság, másnap már a Magyar Honvéd feliratot láthatták az olvasók a frissen nyomtatott példányokon.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 10-én, pénteken megjelenő számában!)