Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Griff karmai

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 4. 13:14

A XXI. század vadászbombázó repülőgépei leginkább egyfajta platformnak tekinthetőek: a lényeg a felderítési és a csapásmérési képesség, nem maga az alaprepülőgép.

1595950252
A felderítési és a csapásmérési képesség e századi elveinek felel meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 1. „Puma" harcászati repülőszázadának „acél- és kompozitparipája", a Saab JAS–39EBS HU Gripen vadászbombázó repülőgép is. Összeállításunkban e Griff-típus fegyverzetét mutatjuk be, hatótávolság és feladat szerint.

Légi csaták fegyverei

A repülőgép alapfegyverzete a beépített, egycsövű Mauser BK-27 gépágyú. A fegyverrel légi és földi célok ellen egyaránt sikeresen vehető fel a küzdelem. A magyar pilóták gépágyúval földi célok ellen Táborfalván gyakorolhatnak rendszeresen, míg a speciális repülőgép vontatta légi célzsákra legutóbb Svédországban, a Botteni-öböl felett nyitottak tüzet.
A 27 mm-es kaliberű, 27×145 mm-es lőszert használó gépágyú egycsövű, revolver rendszerű. A 260 grammos lövedéket 1700 lövedék/perc tűzgyorsasággal kilövő gépágyút még a Panavia Tornado vadászbombázó repülőgéphez fejlesztették ki, de a Gripenek mellett az Alpha Jet kétüléses gyakorló és könnyű támadógép, valamint az Eurofighter Typhoon vadászbombázó repülőgép is használja a kistömegű gépágyút.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 8-án, pénteken megjelenő számában!)