Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gyógyulás kihagyhatatlan eleme

Szöveg: Szűcs László |  2017. december 27. 6:37

Egy beteg gyógyulásának – a gyógyszeres kezelés és az esetleges műtéti beavatkozás mellett – szerves része a rehabilitáció is, amelynek kihagyhatatlan eleme a gyógytorna. A szakszerű gyógytorna ellátásra a Honvédkórházban is kiemelt figyelmet fordítanak.

Első látásra hatalmas lehet az a terület a Honvédkórház Róbert Károly körúti telephelyén, ahol a Központi Gyógytorna Szolgálat található. Az új épület földszintjének jelentős részét foglalja el a Fizioterápia, melynek egy részében található a gyógytorna szolgálat három tornaterme, és a két medence, ám Braunerné Árkai Judit őrnagy, vezető gyógytornász szerint néha még így is helyszűkében vannak, ugyanis nagyon sok beteget kell ellátniuk.

1596042936

„A fizioterápia tágabb fogalom, a fizikoterápia mellett, magába foglalja a balneo-, a klimatoterápiát és a mechanoterápiát is. Aszerint, hogy milyen energiát alkalmazunk, megkülönböztetünk: elektro-, foto-, hidro-, termo- és mechanoterápiát, azaz például gyógytornát, ultrahangkezelést, masszázst – pontosítja a fogalmakat a beszélgetésünk elején a Honvédkórház vezető gyógytornásza, hozzátéve: a fizioterápia interdiszciplináris, az egészségügyi ellátásban szinte minden szakterületen, minden ellátási formában és minden progresszivitási szinten megjelenő tevékenység. A mechanoterápián belül a gyógytorna kiemelt szerepet tölt be a prevenció és a rehabilitáció területén egyaránt.

Évente hatvanezer beteg

„A Róbert Károly körúti telephelyen, éves szinten mintegy hatvanezer beteggel foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy naponta 250-300 járó és fekvőbeteget kezelünk itt a részlegen és az osztályokon" – mondja az őrnagy. Megtudjuk: a 21. századi felfogás szerint, a gyógytorna – ami egy igen komplex tevékenység – kiemelten fontos helyet tölt be a beteg gyógyulásának folyamatában. A rehabilitáció egyik legfontosabb eleme, ami már a kórházi kezelés ideje alatt, a fekvőbeteg osztályon megkezdődik és általában a teljes gyógyulásig, azaz több hónapig, akár egy évig, de akár tovább is eltarthat.

1596042937

„A mi feladatunk az, hogy – például egy ortopédiai műtét, de bármilyen más területen végzett operáció után is – talpra állítsuk a beteget, újra megtanítsuk számára azokat a mozgásformákat, amelyek esetleg a műtét előtt sérültek, csökkentek vagy elvesztek, javítsuk a légzési és keringési funkcióit, visszasegítsük a mindennapokba, hogy újra teljes emberként teljes életet élhessen. Kezeléseink során célunk a légzési és keringési rendszer fejlesztése, az izomerő fokozása, a mozgáshatár növelése, az izmok lazítása és nyújtása" – hangsúlyozza Braunerné Árkai Judit, hozzátéve: az akut fekvőbeteg osztályokon végzett gyógytorna általában öt-tíz napig tart, a beteg kezelését ezután a járóbetegellátás részeként, egyéni és csoportos foglalkozásokon, vagy rehabilitációs fekvőbeteg intézetekben, illetve az otthoni betegápolás keretein belül folytatják.

Minden orvosi területen használható

A Honvédkórház vezető gyógytornásza hangsúlyozza: a gyógytorna elég dinamikusan fejlődő területe a gyógyításnak. Az újabb módszerek és technikák megjelenésével, a gyógytorna ma már számos szakterületen eredményesen használható. Kiemelt szerepet tölt be a mozgásszervi rehabilitáció, az intenzív terápiás ellátás, a kardiológiai rehabilitáció, a neurológiai és stroke ellátás, a belgyógyászati és sebészeti típusú osztályok ellátásában, szülészeti-, és nőgyógyászati osztályokon, a gyerekkori betegségek és sérülések kezelésében, valamint nem utolsó sorban a palliatív ellátásban. Ez utóbbi az érvényes definíció szerint olyan ellátást jelent, ami az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével.

1596042937

„A testnek nincsen olyan része, amelyen nem lehetne a gyógytornát valamilyen szinten alkalmazni, többek között annak légzés-, keringés- és izomerő-javító, valamint ízületi funkciónövelő hatása miatt" – mondja Braunerné Árkai Judit, hangsúlyozva azt is, hogy mindez a gyógytornásztól elég széleskörű anatómiai élettani és kórélettani ismereteket kíván.

Az utóbbi 10-15 évben tapasztalható, hogy – az orvosokhoz hasonlóan – a szakmán belül is megindult a szakosodás. Van, aki a mozgásszervi rehabilitáció, mások inkább a kardiológiai terület, az intenzív terápiás ellátás vagy éppen a szülészeti, belgyógyászati, neurológiai típusú elváltozások kezelésére specializálódnak.

„A gyógytornászok alapképzésén betekintést kapunk a különböző szakterületekbe és megtanuljuk, hogy az egyes területeken hogyan tud hozzájárulni a gyógytornász a betegek gyógyuláshoz. Az lenne a kívánt cél, hogy a gyógytornászok mesterképzése során megjelenhessen a szakosodás, a szakgyógytornász képzés. Sajnos ez ma még nem így történik. Pedig a régi mondás a mi szakmánkra is igaz: »aki mindenhez ért, az igazán nem ért semmihez«. Jelenleg, napjainkban az egyetemeken kapott általános képzés után mindenki a saját érdeklődési területének megfelelően még számos speciális tanfolyamot végez, illetve végezhet el. Szerencsére ezekből nincsen hiány" – mondja a Honvédkórház vezető gyógytornásza.

1596042938

Akár egy műtétet is kiválthat

A gyógytornának ma már egyre nagyobb a prevenciós szerepe is – emeli ki Braunerné Árkai Judit. A kórházakon kívül számos sporttal és mozgással foglalkozó létesítményben találkozhatunk gyógytornászokkal. Az egészség megőrzéséhez hozzájárul az egészséges mozgásformák megfelelő gyakorlása, melyben sokat tudnak segíteni az edző-, és fitness-termekben tevékenykedő gyógytornász végzettségű szakemberek. Azonban, ha már kialakult a panaszt okozó elváltozás, és megfelelően alkalmazzuk a gyógytornát, akkor akár egy műtétet is el lehet kerülni a segítségével. Például egy gerincsérv esetén – amikor még a fájdalom és zsibbadás mellett nincs olyan durva tünet, mint a bénulás vagy a záróizmok problémája, amelyek abszolút műtéti indikációk – ma már az orvos sem küldi azonnal a műtőbe a beteget, hanem ad egy esélyt a betegnek és a gyógytornászoknak, akik megpróbálkozhatnak a konzervatív ellátással. Például a McKenzie vizsgálati módszer segítségével – amelyet tévesen hív a köznyelv McKenzie-tornának – megtalálhatják és kiválaszthatják azokat a mozgásformákat, amelyekkel egy beteg állapota javítható, panaszai megszüntethető, vagy akár a folyamat visszafordítható. De természetesen más szakterületeken is sikerrel használják a gyógytornát prevenciós céllal.

A vezető gyógytornász nagyon fontosnak tartja a holisztikus szemléletet a beteg kezelése során. „Ezt azt jelenti, hogy egyben kell a beteget vizsgálni és kezelni, azaz nem ragadhatunk ki egy bizonyos testrészt, egy fájdalmat, hanem teljes egészében nézzük az embert, hogy milyen a tartása, az érzelmi háttere, vannak-e esetleg pszichés problémái, milyen egyéb tünetei vannak, voltak e műtétei vagy balesete, mennyire túlterhelt, mennyire stresszes? Satöbbi. Mert ezek a tényezők mind-mind okozhatnak panaszokat, az emberi testen és testben minden mindennel összefügg, csak fel kell tudni ismerni" – mondja az őrnagy, kiemelve: ma már elfogadott az a tézis, miszerint nagyon sok betegség pszichoszomatikus eredetű, azaz a pszichés problémák testi elváltozásokat okoznak, és igaz ez visszafelé is, sok betegség szomatopszichés, tehát a testi elváltozások idővel pszichés problémákat okozhatnak.

1596042938

„Sajnos a mai rohanó világunkban az is közismert tény, hogy manapság az emberek egyre mozgásszegényebb életmódot folytatnak – nemcsak Magyarországon, hanem a Föld számos országában. Elkényelmesedtünk, kocsival járunk mindenhová, ülünk egész nap a munkahelyünkön, este, amikor végre hazaérünk, leülünk a televízió vagy a számítógép elé, nem figyelünk oda az egészséges táplálkozásra sem. Nagyon gyakori probléma Magyarországon az elhízás és az ezzel összefüggő szív- és keringési rendszer betegsége, a magas vérnyomás, vagy akár a cukorbetegség kialakulása, és sajnos nagyon sok a mozgásszervi megbetegedés, és ami a legaggasztóbb, hogy már gyermekkorban is. Ez nagy probléma, de ugyancsak gond, amikor »átesünk a ló túlsó oldalára« és annyira túlhajtjuk magunkat – nem túl szakszerűen – a sportban, hogy ez okozza a panaszokat, megbetegedéseket. Egyik sem jó, meg kell találni az egyensúlyt, ami nem mindig egyszerű" – hangsúlyozza Braunerné Árkai Judit.

Három telephelyen

A vezető gyógytornásztól megtudjuk azt is, hogy a Honvédkórház Központi Gyógytorna Szolgálata az intézmény mindhárom fővárosi telephelyén – azaz a Róbert Károly körúton, a Podmaniczky utcában és a Szanatórium utcában jelen van – a feladatok ellátásához megfelelő létszámban. Az I-es és a II-es telephelyen fekvő- és járóbetegeket látnak el, míg a III-as telephelyen a Rehablitációs és Krónikus Utókezelő Osztályokon fekvőbetegekkel foglalkoznak.

1596042938

A gyógytornászok a munkájuk során gépeket ritkábban használnak, egy-két osztályt – például az idegsebészetet, a traumatológiát, a reumatológiát – leszámítva, leginkább aktív és passzív technikákat, passzív és aktív mozgásgyakorlatokat, manuális technikákat alkalmaznak a „szárazföldi" kezelések során. Ez alól mindössze a Róbert Károly körúti telephely a kivétel, mert itt lehetőség van medencében történő vízi gyógytornakezelésekre is.

Fotó: a szerző felvételei