Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hatékony, gyors reagálást segíti elő az új struktúra

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. április 10. 16:16

A védelmi igazgatási rendszer helyi szintjén bekövetkezett változásokat követi le az a szakfelkészítés, amelyen a helyi védelmi bizottságokban tevékenykedő önkéntes műveleti tartalékos szakemberek vesznek részt április 10−12. között.

1595952095

Védelmi igazgatási szakfelkészítést tartanak a HM Védelmi Hivatal (HM VH) szakmai felügyeletével a fővárosi és megyei védelmi bizottságok titkárai és honvédelmi referensei, amely során az érintett állomány megismeri a védelmi igazgatás rendszerét, a békeidőszaki és a különleges jogrendi működés sajátosságait, a területi és helyi védelmi igazgatási szerveket, illetve azok tevékenységét, a helyi védelmi bizottságok működési mechanizmusát, okmányrendszerét, feladatait, valamint a honvédelmi feladatokban közreműködő szervek munkáját, és felkészül a helyi védelmi bizottságoknál végzendő gyakorlati feladataira.

A budapesti felkészítésen dr. Dankó István, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára arra kérte a megjelenteket: sajátos jogállásukban öregbítsék a honvédség hírnevét, bizonyítsák, hogy a katonák képesek a közigazgatásban hatékonyan közreműködni, és mindenkinek jó munkát kívánt. Dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke a hatékonyság fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a rendszer és a megjelentek munkája biztosítja a lehető leggyorsabb, lehető leghatékonyabb reagálást a kiemelt helyzetekben.

1595952096

Dr. Tokovicz József mérnök dandártábornok, a HM VH főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a felkészítés egységessége érdekében a hivatal a tapasztalt megyei védelmi bizottsági titkárok és honvédelmi referensek bevonásával központi „elektronikus tananyagot" adott ki, amely a maga nemében hiánypótló, és biztosítja, hogy az önkéntes műveleti tartalékosok „távoktatási" tananyagként, megfelelő jogosultság kialakításával bármikor letölthessék és használhassák az elkészített diasorokat. A március közepi ítéletidő eseményeit felidézve kiemelte a minél gyorsabb reagálás fontosságát az olyan esetekben, mint például egy hirtelen kialakuló hóvihar vagy egy néhány óra alatt levonuló árhullám, ezekre ugyanis nem lehet hetekkel előbb felkészülni.

A 2013. január 1-jével hatályba lépett jogszabály-módosítások alapján a védelmi igazgatás helyi szintje szerkezetében és feladataiban is teljes átalakuláson és megújuláson ment keresztül Magyarországon. A korábban honvédelmi körzetek szerint szervezett helyi védelmi bizottságok helyett a közigazgatás átalakításával párhuzamosan járások − illetve a fővárosban kerületek − szerinti helyi védelmi bizottságokat hoztak létre, országos szinten összesen százkilencvennyolcat. Ezek honvédelmi elnökhelyetteseinek a honvédelmi miniszter által jóváhagyott elgondolás és a jogszabályi felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal (HM VH) főigazgatója tavaly decemberben a katonai szervezet állományába tartozó, önkéntes műveleti tartalékos katonai igazgatási összekötő főtiszteket jelölt ki.

1595952096

Az érintettek békeidőben és különleges jogrendben is számos feladatot látnak el: többek között képviselik a Magyar Honvédséget a bizottságokban és szavazati joggal részt vesznek azok ülésein, segítik az adatszolgáltatást, részt vesznek a helyi szemléken, illetve különböző felkészítésekben is közreműködnek. A kijelölt önkéntes műveleti tartalékos főtisztek többsége korábban a Magyar Honvédség állományában hivatásos katonaként legalább huszonöt év szolgálatot teljesített, jelentős részük a hadkiegészítési területen végezte a munkáját, tehát megfelelő katonai és igazgatási ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezik, amelyeket az új szervezeti és feladatrendszernek megfelelően kell frissíteni. Tervszerű felkészítésük már tavaly megkezdődött. A felkészítés és a tényleges szolgálatteljesítés újabb állomásaként került sor a kijelölt önkéntes műveleti tartalékos helyi védelmi bizottsági honvédelmi elnökhelyettesek jelenlegi behívására április 8. és május 3. között. A tényleges szolgálatteljesítés második részében, 2013. április 15−30. között az önkéntes műveleti tartalékosok a kijelölésüknek megfelelő helyi védelmi bizottságoknál tevékenykednek. A honvédelmi elnökhelyettesek 2013 második félévi behívása októberben, novemberben esedékes.

A felkészítésen tizennyolc, a helyi védelmi bizottságokban honvédelmi elnökhelyettesként tevékenykedő önkéntes műveleti tartalékos, illetve tizennyolc helyi védelmi bizottsági titkár vett részt.

1595952096

Fotók: HM VH