Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza minden előtt – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 10. 14:31

A szokásoknak megfelelően az augusztus 20-i állami ünnepség keretén belül, a Parlament épülete előtti Kossuth téren került sor a tisztavatásra, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzettek mellett most először tartalékosok is felsorakoztak, s esküt tettek arra, hogy katonaként a hazát az életük árán is megvédik.

1599192795
A Kossuth téren 172 honvéd tisztjelölt sorakozott fel. Újdonságként ezúttal tartalékosok is álltak az avatandók között. Ők hadigyakorló öltözetben tettek esküt, s a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzettekkel ellentétben nem kard, hanem a cseh licenc alapján hazánkban gyártott Bren CZ 805 típusú gépkarabély volt náluk.

Idén egyébként számos évfordulót ünnepelhetünk a magyarországi tisztképzéshez kapcsolódóan: annak beindításáról ugyanis éppen 210 éve, 1808-ban született döntés, bár az erre a célra létrehozott Ludovika Akadémia végül csak 1872-ben kezdhette meg működését. Ráadásul akkor sem az alapítók és a törvényhozók eredeti elképzelései szerint, hiszen az iskola kezdetben – a tényleges tisztek továbbképzése mellett – a katonai szolgálatukat teljesítő honvédek számára szervezett tanfolyamot, amelynek elvégzése után a hallgatókat hadapróddá, s nem tisztté léptették elő; a hadnagyi rendfokozatot csak akkor kaphatták meg, ha kvalitásaikat csapatszolgálat során is bizonyították. Az áttörést végül az 1897-es esztendő hozta: a Ludovika ekkor vált a bécsújhelyi Mária Terézia Akadémiával egyenrangú, felsőfokú tanintézetté. Az akadémiára olyan 17–20 év közötti fiatalemberek jelentkezhettek, akik elvégezték a polgári középiskolát vagy a honvéd főreáliskolát. Az új rendszerű oktatás 120 esztendeje, 1898 őszén indult, az Erzsébet királyné halála miatt elrendelt nemzeti gyász miatt fényes külsőségek nélkül, csak szerény ünnepséggel. A hároméves képzést tisztavatás zárta: az elsőt 1901-ben tartották.

Az idei, Kossuth téri ünnepség kezdetén katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját, majd a ceremónia – amelyen részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is – dr. Benkő Tibor beszédével folytatódott. Ebben a honvédelmi miniszter rámutatott: a Parlament épülete előtt felsorakozott honvéd tisztjelöltek a magyar nép, az ország védelmére tesznek esküt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 14-én megjelenő számában!