Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza semmivel sem pótolható

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. szeptember 23. 15:33

A haza semmivel sem pótolható, és a nemzeti közösség valódi érték – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 23-án Újbudán, a Helyi Értékek Napján.

1596039042

A gazdagréti lakótelepen tartott programon a látogatók megismerhették Szabolcs, Szatmár, Bereg, Kárpátalja és Újbuda helyi értékeit, mint például a házi szőttest, az eredeti beregi keresztszemes hímzést, a salánki hordót és a Hidi-kerámiákat. A különböző tájegységek, települések pultjainál megkóstolhatták a málékásás töltött káposztát, a kötött tészta levest, a szilvalekváros derelyét és a csörögét.

1596039042

A rendezvényt megnyitó beszédében dr. Simicskó István azt mondta: az ehhez hasonló programok kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy megmutassuk kötődésünk a hazánkhoz. A nemzeti értékeket meg kell becsülni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a mai globalizált világban, amikor egyre többen kozmopolita szemléletet vallanak, ez még fontosabb. A nemzeti értékek eltűnésének megállításában ezért volt fontos lépés például a régi magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánítása, vagy a hungarikumok védelme. „Oda kell figyelnünk nemzeti értékeinkre, meg is kell védenünk és át is kell adnunk azokat gyermekeinknek" – fogalmazott a tárcavezető.

A megnyitó után a miniszter – aki egyben a XI. kerület országgyűlési képviselője – és Király Nóra alpolgármester a szervezőkkel közösen 600 adag étellel vendégelték meg a látogatókat.

1596039042

Fotó: Dévényi Veronika