Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hazát meg kell védeni

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. május 18. 18:12

Az országot meg kell védeni, és ehhez megfelelő katonai képességekre van szükség – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter május 18-án, csütörtökön a székesfehérvári megyeházán tartott előadásában.

1596032446
A tárcavezető a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi szervezete és a Székesfehérvári Tiszti Kaszinó Hagyományőrző Egyesület közös, Biztonságpolitikai Akadémia elnevezésű rendezvényén tartott előadásában elmondta: az Európai Unió biztonságát és erejét leginkább az erős nemzetállamok, vagyis a tagok biztosíthatják. Az a cél, hogy az erős nemzetállamok a közös érdekek és a kulturális értékek mentén dolgozzanak együtt – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy az Uniót elérő migrációs hullámban a magyar katonák „keményen bizonyítottak", helytálltak a határok védelmében, amiért köszönet és tisztelet jár nekik. A miniszter úgy vélte, ha szolgálatba áll a háromezer határvadász, csökkenhet a határra vezényelt katonák létszáma, de a honvédség továbbra is készen áll arra, hogy segítse a rendőrök munkáját.

Dr. Simicskó István hangsúlyozta: a haza védelmének érdekében vissza kell építeni a honvédség elvesztett képességeit, sőt újakat is ki kell alakítani. „Tehát egyszerre kell egy technikai korszerűsítésen átesni, és egyszerre kell a katonákat megbecsülni" – mondta, hozzátéve, hogy az egyik legfontosabb feladat a katonák felszerelésének, ruházatának biztosítása. A Zrínyi 2026 elnevezésű haderő-fejlesztési tervben rögzítették azt is, hogy legalább 20 ezer önkéntes tartalékosra van szükség, amihez át kell alakítani a rendszert. A miniszter kiemelte: szükség van a légiszállító képességre, fel kell újítani a meglévő harci és szállítóhelikoptereket, illetve a légvédelmet is fejleszteni kell. Ugyanakkor az egyik legnagyobb hangsúlyt a hazai hadiipar kialakítására kell helyezni, konkrétan a kézi lőfegyverek gyártására.

1596032447

A külföldi missziókkal kapcsolatban dr. Simicskó István elmondta: jelenleg mintegy ezer magyar katona szolgál kiküldetésben a világ tizenhárom országában. A tervek között szerepel, hogy a mintegy 150 fős iraki missziót tovább bővítik ötven fővel.

Az előadáson jelen volt mások mellett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Spányi Antal székesfehérvári püspök, valamint a programot rendező két civil szervezet vezetői.

1596032447


Fotó: Dévényi Veronika