Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A helyőrség hangjai

Szöveg: Löbl Eszter |  2016. január 7. 14:43

Minden kultúra, minden ember része a zene. Van, aki csupán hallgatóság, van, aki szereti, akad, aki elutasítja, akinek hobbija, és akinek szinte az élete, mert olyan hosszú ideje és olyan magas színvonalon műveli, hogy az elismerésre méltó.

1596006682

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred január 6-án, szerdán büszke lehetett a katonazenészeire. A Somogy megyei közgyűlés ugyanis Somogy Polgáraiért-díjat adományozott a Kaposvár Helyőrségi Zenekar számára. Az elismerést Major András százados, a zenekar vezetője ünnepélyes keretek között vette át Jakó Gergelytől, a megyei közgyűlés elnökétől. Az ünnepségen jelen volt Gavlik Péter ezredes, az alakulat parancsnoka is.

A Kaposvár Helyőrségi Zenekar 1958-ban alakult Budapesten. Első karmestere Pallós István főhadnagy volt, majd 1962-ben Pécsre kerülve új vezetőt kapott Halász János személyében. Ekkori szereplések: helyi rádiófelvételek, részvétel a Siklósi Várfesztiválokon, a Szigetvári-ünnepségeken, a Pécsváradi Leányvásárokon, a Pécsi Fúvószenekari Napokon és a Mohácsi Busójárásokon. 1975-ben a bajai zenekarral összevonva Kaposvárra került és azóta ebben a helyőrségben látja el feladatát. 1977-ben a karmester Szabó László alhadnagy, ő egészen 2006-ig irányította a zenekart.

1596006683

Szigetvár város a Zrínyi Miklós hős várvédő tiszteletére rendezett ünnepségeken való színvonalas és rendszeres részvételért „Pro-Urbe" kitüntetést adományozott a zenekarnak, akiket a Magyar Rádió is számos alkalommal kért fel különféle felvételekre. Az együttes a katona-zenekari fesztiválok rendszeres fellépője. 2007 januárjától Ruff Tamás főhadnagy lett a karmester.
2010 októberétől Major András százados vette át a zenekar szakmai irányítását. A katonazenekar kiváló, magas szintű szakmai munkája miatt országosan is elismertté vált, köszönhetően a látványos gyepshow bemutatóiknak is.

A katonazenészek szoros kapcsolatot ápolnak a város kulturális intézményeivel, a Csiky Gergely Színházzal, a Liszt Ferenc Zeneiskolával, az Együd Árpád Kulturális Központtal, a Szivárvány Kultúrpalotával és minden kaposvári oktatási intézménnyel. Koncertsorozataik közöl a legismertebb az adventi hangversenyük.

1596006683

Fotó: a szerző felvételei