Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hit a legnehezebb korokban is képes alakítani a politikán

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2020. március 8. 22:21

Gróf Esterházy János öröksége egyszerre egyetemes és nemzeti – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Esterházy János díjátadó ünnepségen március 8-án, vasárnap az Országház felsőházi termében. A rendezvényen mások mellett részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

1596076929

A Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság 1991 óta rendezi meg emlékünnepségét, amelynek keretében minden évben Esterházy-emlékplakettet és elismerő oklevelet adományoznak olyan emberek és intézmények részére, akik és amelyek a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve a mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért kiemelkedő munkát végeztek. Idén Bíró László katolikus tábori püspököt és Frantisek Lízna csehországi jezsuita szerzetest tüntették ki az Esterházy-díjjal.

1596076929

Gulyás Gergely kiemelte: Esterházy János politikája racionális számítások szerint kudarcra volt ítélve a kommunizmus idején. „Ő azonban nem a sikeresség, hanem tetteinek örök mérce szerinti helyessége alapján cselekedett. Vállalta sorsát, így élete rövid, életigazsága azonban örök lett. A szabadságára és életére törő diktatúrák és eszmék azóta megbuktak, Esterházy János öröksége azonban múlhatatlan példa, a nemzete mellett határoktól, korszellemtől és sorscsapásoktól függetlenül kiálló bátor hazafi példája" – fogalmazott a tárcavezető.

1596076929

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Bíró László római katolikus püspök életútját és munkásságát méltatva elmondta: a püspök sokat tett Esterházy János újratemetéséért és a boldoggá avatási eljárás elindításáért. 2017-ben Alsóbodokon részt vett és beszédet mondott a felvidéki politikus újratemetésén.

Méltatta, hogy Bíró László mindent megtesz a családokért, mindig fontos volt számára a házasság szentsége. Hozzátette: mindenkihez szelíden, „szerető gyengédséggel fordul", és ebben a szellemben segíti a honvédség lelki megújulását is.

1596076930

Ezt követően Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke adta át az elismerést Bíró László püspök részére, akit az ünnepségen Berta Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke képviselt.

1596076930