Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba látogatott a londoni National Army Museum főigazgatója

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. október 22. 14:32

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tett látogatást október 16-án Justin Maciejewski dandártábornok, a londoni National Army Museum főigazgatója, ahol megbeszélést folytatott dr. Kovács Vilmos ezredessel, a HM HIM parancsnokával a két hadtörténeti múzeum együttműködési lehetőségeiről.

1599194964
Az előzetes kölcsönös szándéknyilatkozatot követően, 2017 novemberében a két intézmény már folytatott tárgyalást egy, az idei évre tervezett londoni huszárkiállítás megnyitásának lehetőségéről. Az akkori szakmai egyeztetés és helyszínfelmérés eredményeként, idén október végén meg is nyílik a két intézmény első közös kiállítása. A tablókiállítás – amely decembertől műtárgyakkal is kiegészül és 2019 tavaszáig lesz megtekinthető a londoni National Army Museumban – a huszárság eredetét, magyarországi és nagy-britanniai történetét és párhuzamait mutatja be, szemléltetve, hogyan változott az évszázadok során a világhódító útjára hazánkból elindult csapatnem és milyen magyar hatások érvényesültek a szigetország könnyűlovasságának fegyverzete, egyenruházata terén.

1599194964
Külön érdekesség, hogy az úgynevezett ezredtulajdonosi rendszeren keresztül a huszárság milyen kapcsolódási pontot jelentett a két ország között az 1814 és 1914 közötti évszázad során. A felsorolt témákat a két intézmény munkatársainak szakmai együttműködése eredményeként számos szemet gyönyörködtető illusztráció szemlélteti majd az október végén nyíló tárlaton. A tablósort, amely az idén 170 éves Magyar Honvédség egyik legérdekesebb könnyűlovas csapatnemének állít emléket vándorkiállításként, a nevükben mai napig „huszár" brit alakulatok ezredmúzeumaiban is bemutatják majd.

1599194964
A mostani megbeszélésen egy újabb kiállítás létrehozásáról tárgyaltak a felek. Felvetődött a hidegháború időszakának bemutatása, mely koncepcióban a magyar fél Angliában, az angol fél Magyarországon mutatná be kiállítását. Az angol nyelvű vándorkiállítást Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából mutatnák be az Egyesült Királyságban.

1599194965
Fotó: Szikits Péter