Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem mindenkinek szívügye lehet

Szöveg: Kálmánfi Gábor - Székesfehérvár ÖKK |  2012. szeptember 21. 14:14

Szeptember 29-e Magyarország identitásának és hadtörténetének elengedhetetlen része. Erősíti az elkötelezettséget és jó példát mutat arra, hogy a honvédelem mindenkinek szívügye lehet − mondta Domján László vezérőrnagy, azon a székesfehérvári sajtótájékoztatón, amelyen amelyen az idei Honvédfesztivál programjait ismertették.

A szeptember 20-i tájékoztatón elhangzott: e rendezvények fontos szerepet játszanak a honvédelem össztársadalmi jellegének hangsúlyozásában, a honvédség mindennapi életének, törekvéseinek, feladatainak bemutatásában, a honvédség és társadalom kapcsolatrendszerének erősítésében, a közbizalom elmélyítésében és a társadalmi támogatottság erősítésében.

1595941872

Domján László vezérőrnagy kiemelte: a Honvédfesztivál programjainak egy részét az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezi. Ilyen rendezvény lesz például szeptember 25-én az iskolásoknak szervezett honvédelmi akadályverseny, szeptember 26-án a „Hazafiság és honvédelmi nevelés" című konferencia, valamint a sukorói református templomba, szeptember 28-ára szervezett, az 1848-as haditanácsra emlékező összejövetel is. A programsorozatból természetesen kiemelkedik szeptember 29-e, amely egyben a szárazföldi haderőnem napja is.

„Hagyományosan minden évben megemlékezünk a pákozdi csata évfordulójáról, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszmeiségét, a hős katonák helytállását kiemelve. Ez a program az elmúlt másfél évtized alatt egész sorozattá nőtte ki magát, így nem csoda az évről évre az emlékparkba látogató ötezer érdeklődő" − fogalmazott Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

Többéves hagyomány, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicső szeptemberi időszakának emléket állítva, az együttműködő szervezetek − az MH ÖHP, Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Pákozd Község Önkormányzata, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete − színes programokkal készülnek a „Főhajtás a honvédeknek" jelmondatú Honvédfesztiválra.

1595941873

Fotó: A szerző archív felvételei