Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A horvát-magyar határra látogatott a Honvéd Vezérkar főnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. szeptember 19. 6:32

A Határozott Fellépés 2015 gyakorlat keretében, valamint az Ideiglenes Biztonsági Határzár építése miatt a Magyar Honvédség szeptember 17-18-án jelentős csapatátcsoportosításokat végzett. Péntek hajnalra már több száz katona dolgozott a magyar-horvát határ mentén létesítendő műszaki zár építésén. Napközben mintegy ötszázan települtek át az ország délnyugati részébe, a hétvégén pedig további hétszáz katona érkezése várható.

1596000358

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök péntek délután találkozott azokkal a katonákkal, akik az Ideiglenes Biztonsági Határzár magyar-horvát határon lévő szakaszát építik. A Sárok település külterületén dolgozók a vezérkarfőnöknek elmondták: amikor pénteken kiérkeztek a helyszínre, még inkább éjszaka volt, mint kora hajnal. Többen közülük már részt vettek a magyar-szerb határon elkészült műszaki zár építésében is, onnan érkeztek a magyar-horvát határra.

1596000358

A katonák rendkívül nehéz, átszegdelt terepen végzik munkájukat, délutánra mégis már több mint húsz kilométer hosszan elkészültek a műszaki zár első vonalával, a háromsornyi drótakadály felállításával. A feszített határidő miatt a munkát éjszaka is folytatják. Benkő vezérezredes szerint a katonák minden elismerést megérdemelnek, becsülettel és tisztességgel helytállnak.

1596000358

A Magyar Honvédség nemcsak az Ideiglenes Biztonsági Határzár építésének folytatása miatt csoportosított át jelentős erőket a délnyugati országrészbe, hanem a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat részeként is érkeztek Baranya és Somogy megye egyes részeibe katonák.

A Magyar Honvédség a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat keretében felkészítést tart katonái számára, hogy a jogszabály-változásokból adódóan hatékonyan és eredményesen tudják segíteni a rendőrség munkáját a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében. A szeptember 9-e óta zajló gyakorlat a Magyar Honvédség legnagyobb létszámú kiképzési rendezvénye idén, amelyben több mint 4300 katona és ötszáz haditechnikai eszköz vesz részt.

1596000359

Fotó: Tóth László