Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halált halt magyar haditengerészekre emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2020. június 17. 16:54

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Isztriai Egyesülete – a magyar haditengerészek emléknapja alkalmából – koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a pulai haditengerészeti temetőben található – az első világháborúban hősi halált halt magyar haditengerészek emlékére 2017-ben emelt – emlékműnél.

1596080714
Az eseményen résztvevőket Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Isztriai Egyesülete elnöke magyarul és horvátul köszöntötte. Megemlékező beszédet tartott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, majd Dezső János tanácsos, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója Magyarország zágrábi nagykövetsége nevében mondott rövid megemlékező beszédet. A megemlékezésen – mások mellett – jelen volt Szendrői Attila alezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviseletében dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója.  A 2017-ben emelt magyar emlékmű koszorúzását követően a résztvevők megkoszorúzták a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Isztriai Egyesülete által 2004-ben emelt emléktáblát is, amely a temetőben nyugvó magyar haditengerészeknek állít emléket.
1596080714

A pulai haditengerészeti temető története

A Pulában található korábbi osztrák-magyar haditengerész temetőt 1862. október 2-án szentelték fel, kialakítására a haditengerészeti minisztérium négyezer négyzetméter földet vásárolt meg. Leginkább a Nagy Háborúban elesetteket temették ide. A két világháború között az olasz hatóságok temetési tilalmat rendeltek el, majd a második világháború alatt végső nyughelyre leltek itt polgári áldozatok is, valamint 316 német haditengerész. A háború után, 1945-1947 között angol-amerikai halottakat, valamint 12 isztriai partizánt is itt temettek el. A sírkert – becsült adatok szerint – közel félszázezer halott nyughelye.

1960. október 27-én a pulai önkormányzat a temetőt történelmi emlékhellyé nyilvánította. Az Osztrák Fekete Kereszt 1990-ben kezdte meg a temető rekonstrukcióját, mely 1997-ben fejeződött be. A sírkert az UNESCO örökségvédelmi listáján is szerepel. A temető a Hágai Egyezmény védelme alatt áll.

1596080715

Az első világháborúban elesett magyar haditengerészeink emlékére a pulai haditengerész temetőben 2004-ben magyar és horvát nyelvű emléktáblát helyezett el a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Isztriai Egyesülete.

A 2017. június 10-én – a magyar haditengerészek emléknapja alkalmából – a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium közös delegációja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével  kétnyelvű emlékművet avatott a pulai haditengerész temetőben az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek tiszteletére. Az emlélkművön az alábbi felirat olvasható:  „Magyarország kegyelettel emlékezik az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészekre."
1596080713