Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök előtt tisztelegtek

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 31. 7:12

Országszerte számos megemlékezést rendeztek az elmúlt napokban a magyar hősök emlékünnepe alkalmából, az elesett hősök tiszteletére. Összeállításunkban a megemlékezésekről szóló tudósításokat közöljük.

Nagykanizsa – Barcs

Az MH Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelék katonái két helyszínen is jelen volt a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott ünnepi megemlékezéseken. Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármesterének meghívására, Szloszjár Balázs ezredes, a kötelék parancsnoka részt vett a nagykanizsai Millenniumi Emlékparkban megrendezett ünnepségen, melynek keretében koszorút helyezett el a magyar hősök tiszteletére.

1596014414

A rendezvényen – mások mellett – beszédet mondott Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelő államtitkára. Kiemelte a hősökre való emlékezés és országunk biztonságának jelentőségét.

Barcs polgármestere is megtisztelte meghívásával a dunántúli határszakaszon szolgáló katonákat. Vétek Miklós százados, a határ menti városban szolgálatot teljesítő század parancsnoka és katonái vettek részt, az első világháborús hősök tiszteletére tartott, koszorúzással egybekötött megemlékezésén. A barcsi Hősök terén álló Pieta szobor előtt rótták le tiszteletüket és helyezték el az emlékezés virágait a magyar hősök emlékünnepe alkalmából.

1596014414


* * *



Győr

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is részt vettek a magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendezett megemlékezéseken Győrben, Szombathelyen és Kőszegen a hétvégén. Az alakulat nevében Győrben Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes, míg a Vas megyei rendezvényeken Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes koszorúzott.

1596014414

Szöveg és fotó: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred


* * *



Kecskemét

A bács-kiskuni megyeszékhelyen a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, az önkormányzat és a helyi civil szervezetek hívták megemlékezésre a város lakóit. Az első helyszínen, a Deák téri hősök emlékművénél Murár Zoltán alezredes idézte fel a nemzet hőseinek emlékét, akik fegyverrel vagy anélkül, odaadóan szolgálták a hazát a végveszély óráiban, és akár az önkény megtorló intézkedéseit is vállalták.
„A ma élő generációk számára már messze került a háború borzalma, de hőseinkre emlékezni nemcsak az utókor parancsa, hanem a jövő nemzedékeivel szembeni kötelességünk is. Hiszen az emlékezés az, ami bennünket, embereket megkülönböztet és egyedivé tesz. Csupán az emlékek méltó megőrzése, töretlen ápolása lehet az, ami feloldozást hozhat, békévé oldhatja az egykori konfliktusokat" – emelte ki ünnepi beszédében a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottság katonai referense.

1596014414

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a hősök emlékművét, majd a molinári bakák tiszteletére állított szoborcsoporthoz vonultak, ahol Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, helytörténész idézte fel a császári és királyi 38. gyalogezred katonáinak hősiességét.

A kecskeméti megemlékezésen felléptek: Molnár Alexandra és Török Bálint, a Katona József Gimnázium 11. osztályos tanulói (felkészítő tanáruk: Orbán Edit) és K. Szabó Benedek (vers).

1596014415


Szöveg és fotó: Galambos Sándor


* * *


Lakitelek

A településen a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet ifjú honvédjei, a helyi lakosok és civil szervezetek segítségével három katonasírt újítottak fel a hősök napja tiszteletére. A munkát a Varga Zoltán vezette Lakiteleki Faluszépítő Egyesület tagjai koordinálták. A sírokban öt, a második világháborúban elesett katona nyugszik, akik emlékét és a környéken zajlott kegyetlen harcok történetét, a polgári lakosság szenvedéseit Hajagos Csaba történész idézte fel.

1596014415

„Óriási jelentősége van annak, hogy amikor elhelyezzük az emlékezés virágait, e hős katonák cselekedeteit magunkba zárva mondjuk el azokat a fohászokat, amelyeket az itt nyugvó hősök szülei, feleségei és gyermekei mondtak el értük 1944 októberében. Reményik Sándor írta: »Egy lángot adok, ápold, add tovább!« – fogadjuk el a hősök által itt hagyott fáklyát, vigyük tovább és segítsük az utánunk következő generációkat, hogy ezek a most megtisztult nyughelyek évtizedek múlva is méltóak legyenek a bennük nyugvó hős, magyar honvédekhez" − mondta ünnepi beszédében a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet Vidéktörténeti Témacsoport tudományos kutatója, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész, muzeológusa.

A felújított katonasírokat Kókai Géza lelkész és Bagi Ferenc plébános áldották meg. A megemlékezésen fellépett: Madari Lili (vers), a hősök emléke előtti tiszteletadást a Magyar Takarodó zárta, Szőke Ferenc karnagy vezényletével.

1596014415


Szöveg és fotó: Galambos Sándor

* * *


Kiskunfélegyháza

A Hősök parkjában, az önkormányzat és a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület szervezésében tartották a városi megemlékezést. Az első világháborús emlékműnél Deli József nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régiójának tiszteletbeli elnöke és Csányi József polgármester idézték fel az elesettek emlékét.

Szöveg: Galambos Sándor

* * *

Jánoshalma

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régiója Jánoshalmán tartotta központi megemlékezését. A város lakói és a meghívott vendégek először az önkormányzat által felújított első világháborús emlékműnél hajtottak fejet a harcokban elhunytak előtt. Ünnepi beszédet mondott Györgypál Csaba nyugállományú alezredes, a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöke.

1596014415

A tiszteletadás a temető katonai sírkertjében, a település közelében zajlott harcok során 1944. október 29-én elesett „somogyi bakák" emlékművénél és a II. világháború hősei kopjafájánál folytatódott. Itt dr. Hausner Gábor alezredes, hadtörténész idézte fel a kaposvári 10. gyaloghadosztály kötelékébe tartozott, magyar királyi Nagy Lajos király 6. honvéd gyalogezred Jánoshalma környéki harcokban elesett katonáinak emlékét. „Az itt nyugvó honvédek – százezernyi első és második világháborús sorstársukhoz hasonlóan – soha nem térhettek vissza a szülőföldjükre. Szeretteik és hozzátartozóik egy szűkszavú értesítésen kívül a legutóbbi időkig semmit sem tudtak felőlük, nem zarándokolhattak el jelentelen sírjaikhoz. Ezért az ő nevükben is, a Magyar Honvédség teljes személyi állománya nevében is köszönöm Jánoshalmának, az itt élő polgároknak, az önkormányzatnak és a civil szervezeteknek, hogy létrehozták ezt a lélekemelő parcellát, és fenntartják, ápolják elhunyt bajtársaink emlékét" – mondta ünnepi beszédében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje.

A megemlékezést a város önkormányzata és a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület szervezte. A hősök előtti tiszteletadáson részt vett többek közt Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Czeller Zoltán polgármester; a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökségének képviseletében dr. Kovács György nyugállományú ezredes, Deli József nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi Régiója tiszteletbeli elnöke és Gáldonyi Sándor százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodavezető-helyettese. A hősök emlékének felidézésében közreműködtek a Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola diákjai.

A megemlékezés végén a meghívottak megtekintették a nyugdíjas-egyesület múzeumát.

1596014415

Szöveg és fotó: Galambos Sándor

* * *

Kalocsa

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Körének tagjai − együttműködve a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülettel, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régiójának tagszervezeteivel és a város önkormányzatával, honvédelmi nap keretében tisztelegtek a hősök emléke előtt. A megemlékezés a ’48-asok terén kezdődött, ahol a megjelenteket a BEOSZ elnöksége képviseletében dr. Kovács György nyugállományú ezredes köszöntötte, majd megkoszorúzták a Batthyány-kormány emlékművét. Ezt követően a Szentháromság téri Magyar hősök emlékművénél és a közelmúltban, a Foktői-laktanya közelében átadott Honvédelmi Emlékpark Kalocsa, a „katonaváros" feliratútáblájánál helyezték el az emlékezés virágait. A koszorúzások helyszínein Balogh Csonka Zoltán, Lakatosné Jabmrik Ibolya és Gálné Baka Ágnes szavaltak el egy-egy verset.

1596014416

A honvédelmi nap keretében toborzópontokon népszerűsítették a katonai életpályát, a szerződéses és az önkéntes tartalékos szolgálatot az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti és szekszárdi irodájának munkatársai. A statikus bemutatón pedig az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában állomásozó alegységeinek technikai eszközeit ismerhették meg, „próbálhatták ki" az érdeklődők.

1596014416

Szöveg és fotó: Galambos Sándor

* * *


Budapest

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe. Ezen a napon emlékezünk azokra a katonákra és civilekre, akik az életüket áldozták Magyarországért. Ez alkalomból a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képviselői − dr. Boldizsár Gábor ezredes, dékán és Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka − koszorút helyeztek el a Zrínyi campuson, a békefenntartók emlékművénél.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2001. július 7-én fogadták el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről rendelkező törvényt. „A magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért. Tetteik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar nemzet és a magyar állam" − olvasható a törvényben.

1596014416

Szöveg és fotó: uni-nke.hu





* * *



Sopron

Május 29-én vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén a soproni polgárok a sopronbánfalvi Hősök temetőjében rótták le kegyeletüket a hazáért hősi halált halt katonák emléke előtt. Kiss Balázs főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia tisztje ünnepi beszédében kitért az ünnep eredetére, a soproni katonák helytállására, és arra, hogy miért fontos emlékezni a hősökre. A beszédet műsor, majd koszorúzás követte a temető több helyszínén. Ezt követően Kiss Balázs főhadnagy és dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető Sopron különböző katonai emlékhelyein, a központi első világháborús emlékműnél, az egykori császári és királyi 76. gyalogezred emlékművénél, továbbá a limanovai csatában hősi halált Muhr Ottmár huszárezredes tavaly felállított szobránál helyeztek el koszorúkat a katonai hagyományőrzők, valamint a helyi egyetemi hallgatóság képviselői és helyi polgárok jelenlétében.

1596014416

Szöveg: honvedelem.hu

Fotó: Nagy Krisztina





* * *



Veszprém




A magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendeztek közös megemlékezést Veszprém helyőrség katonai alakulatai az Alsóvárosi temetőben, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával felújított első világháborús emlékműnél és az azt övező katonasíroknál.

„Tiszteletben kell tartani a múltunkat, hiszen jövője csak a múltját tiszteletben tartó nemzetnek lehet" – mondta megemlékező beszédében Hutflesz Zoltán hadnagy, az MH 54. Veszprém Radarezred katonája. Ezt követően a tábori lelkészi szolgálatok képviselői mondtak imát a hősökért, majd az alakulatok parancsnokai helyezték el koszorújukat az emlékműnél.

1596014417



Szöveg és fotó: Péter Gergely hadnagy





* * *



Budapest

A magyar honvédelem napja és a hősök napja alkalmából tartottak állománygyűlést május 27-én az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság budapesti objektumában.
„A mai ünnep fel akar rázni bennünket: nem olvadhatunk bele a »minden mindegy« önfeladó gondolatába, és nem bújhatunk az »úgysem rajtam múlik« hamis jelszava mögé. Ez éppolyan érvényes a magánéletben is, mint a közéletben. Nem hallgathatunk azokra a szirénhangokra, amelyek – hőseink örökségével ellentétben – beletörődésre, a felettünk való atyáskodás elfogadására, nemzeti létünk feladására akarnak kényszeríteni minket. Erőseknek és következeteseknek kell lennünk ma nekünk is: váljunk hősökké mi is a jelenkor Magyarországán!" – mondta ünnepi beszédében Sági Sándor alezredes, az MH HKNYP Bélyegzőkészítő és Ellátó Osztályának vezetője.

Vanyur Tibor ezredes, az alakulat parancsnoka kiemelte: a legfontosabb, hogy soha ne a minimumra törekedjünk, mindig igyekezzünk valami pluszt is vállalni a napi feladatok, a kötelező munka mellett. Példaként a Toborzó Országfutást említette, amely nem volt kötelező feladat, mégis nagy élmény volt a megszervezése és lebonyolítása egyaránt, valamint olyan képességekkel ruházta fel a résztvevőket, amelyeket napi rutinjuk során nem szerezhettek volna meg.

A rendezvényen elismeréseket is átadtak.

1596014417

Szöveg és fotó: Ifju Tímea főhadnagy