Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök tiszteletének ápolása kötelesség

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2020. június 27. 19:05

Ünnepélyes keretek között avatták fel a minden háborúban elesettek emlékére és tiszteletére emelt emlékművet június 27-én, szombaton, Pákozdon, a Katonai Emlékparkban. A rendezvényen részt vett dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. A szobor az olasz Renato Picilli szobrászművész alkotása és az ANA Olasz Alpesi Tartalékosok adományaként érkezett Pákozdra.

1596081357

A rendezvényen megjelenteket Antonio Dal Fabbro, az ANA Olasz Alpesi Tartalékosok Magyarországi Szekciójának elnöke köszöntötte. Mint emlékeztetett: a történelem során a két ország és katonáinak sorsa számtalan esetben összefonódott. Az olasz Alessandro Monti ezredes vezette légió az 1948-49-es magyar szabadságharcban harcolt vállt vállnak vetve a magyar honvédekkel, később „viszonzásképp" Türr István és Tüköry Lajos Giuseppe Garibaldi mellett küzdött a második olasz függetlenségi háborúban. Igaz, az első világháború olasz frontján már ellenfélként tekintett egymásra a két nemzet hadereje – de a második világháborúban már ismét szövetségesként számíthattak egymásra. A hidegháború jelentette szembenállást pedig mára már felváltotta a közös katonai szövetség.

1596081357

Dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyette államtitkára hangsúlyozta: mindkét nemzet bővelkedik hősökben és mindkét nemzet kötelessége a hősök tiszteletének ápolása. Ez azonban nem korlátozódik a két országra s ezt a most felavatott alkotás is jelképezi. Bár eredetileg az első világégés áldozatai előtt tisztelgésként fogalmazódott meg az ötlet a szobor elkészítésről, de ma már a szobor talapzatának felirata sokkal több mindenkiről és mindenről szól: „minden hősnek, nemzetiségtől függetlenül".

1596081357

Az emlékművet Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Berta Tibor ezredes, a katolikus tábori püspökség általános helynöke szentelte fel és áldotta meg. Ezt követően az emlékezés és a kegyelet virágait helyezték el a szobor talapzatán. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága mellett több társadalmi szervezet, illetve Pákozd Nagyközség Önkormányzata, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely is koszorúval tisztelgett a háborúk hősei előtt.

GALÉRIA