Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősökre emlékezve

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2013. május 24. 13:42

„A szentendrei közösség tagjaként alakulatunk fájdalommal megélt büszkeséggel emlékezett és emlékezik katonahőseinkre. Az emlékezésen túl tesszük ezt azért is, hogy erős hittel és erős akarattal töltsön el példájuk mai küldetésünk teljesítése során” – mondta Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka május 23-án,  szentendrei Kálvária dombnál álló, az első és a második világháborúban elesett hősök emlékére állított szobor előtt tartott megemlékezésen.

1595954710

A hősök napját – más néven hősök emlékünnepét – egy 1924-ben hozott törvény értelmében május utolsó vasárnapján tartják. Eredetileg az emléknapot az első világháborúban elesett magyar hősök emléke előtt való tisztelgés ihlette. A hősök napját a második világháború után, egészen a rendszerváltásig nem ünnepelték, ám 1990-től ismét évente megrendezik a koszorúzásokat és az emlékezéseket.

A május 23-i megemlékezésen dr. Török Balázs, Szentendre város alpolgármestere, a Hősi Emlékmű Bizottság képviselői, a helyőrségi alakulat nevében Horváth Gábor dandártábornok és Soós Lajos törzszászlós, továbbá a nyugállományúak Izbégi Baráti Köre helyezte el az emlékezés virágait a Hősök emlékművénél.

1595954711

Fotó: a szerző felvételei