Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit katonagyilkosság – Obama is elítélte a „megdöbbentő” támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 24. 14:18

Barack Obama amerikai elnök a leghatározottabban elítéli azt a „megdöbbentő” támadást, amelyet május 22-én intéztek egy brit katona ellen a délkelet-londoni Woolwichban – közölte május 23-án, csütörtökön a Fehér Ház.

Az elnöki hivatal által kibocsátott kommüniké szerint az Egyesült Államok elszántan kiáll barátja és szövetségese, Nagy-Britannia mellett az erőszakos szélsőségességgel és a terrorral szemben. Obama hangsúlyozta, hogy az effajta cselekményeket semmi sem igazolhatja. Együttérzését és támogatását fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak, az ügy felderítésén dolgozó rendőrségnek és biztonsági szolgálatoknak, valamint a briteknek.

„Az Egyesült Királysággal fennálló különleges kapcsolataink különösen fontosak a megpróbáltatás idején. Nagy várakozással tekintek a júniusi G8-csúcson való részvétel elé, amelynek vendéglátója Cameron miniszterelnök lesz, és amelyen megvitatásra kerülnek azok a fontos biztonsági kihívások, amelyekkel országainknak közösen kell szembenézniük" – hangsúlyozta Barack Obama.

1595954712


A gyilkosságot a brit muzulmánok szervezete

is elítélte

Elítélte csütörtökön a londoni katonagyilkosságot a brit muzulmánok tanácsa, és részvétét fejezte ki az áldozat családjának. Ugyancsak elítélő nyilatkozatot adott ki az Iszlám Együttműködés Szervezete.

A tanács szerint a gyilkosság „igazi barbár tett volt, amely nem az iszlámból indult ki". „Muszlimok régóta szolgálnak az ország fegyveres erőinek kötelékében, és erre büszkék. A fegyveres erők egyik tagjának megtámadása becstelen dolog, és semmilyen ügy nem igazolhatja ezt a gyilkosságot" – írta közleményében a tanács, amely mindenkit felszólított, hogy fogjanak össze, és ne engedjék, hogy a gyűlölet felülkerekedjen a társadalomban.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott nyilatkozatában „brutális, barbár, bűnös és botrányos" tettnek minősítette a gyilkosságot, és megerősítette, hogy a szervezet „szilárdan állást foglal a terrorizmus minden formájával szemben, beleértve a vallási alapú gyűlölködést, türelmetlenséget és erőszakot".