Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő törzsmunkája ma kezdődik

Szöveg: Hercz Dániel |  2013. október 18. 9:39

Megkezdődött a jövőben törzstiszti beosztást ellátók felkészítése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol a hallgatók, tanfolyamrendszerű képzés keretében korábbi ismereteik felelevenítése mellett a törzsmunka számtalan területén tesznek szert új tudásra.

Szeptember 30-tól, immár második alkalommal ad helyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Honvéd Vezérkar által szervezett törzstiszti képzésnek. Dr. Boldizsár Gábor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja az indító eligazításon ismertette a tizenhét hallgatóval a mintegy négy hónap időtartamra tervezett tanfolyam elvárásait és céljait.

A hallgatók – főhadnagyok és századosok, akiket különböző légierő, illetve szárazföldi alakulatoktól vezényeltek az egyetem padjaiba parancsnokaik – így tiszta képet kaphattak az irányukba megfogalmazott elvárásokról, valamint a tanfolyam helyéről és szerepéről az előmeneteli képzések rendszerében.

1595961629

Kolossa Sándor nyugállományú alezredes, a képzésért felelős főtiszt kihangsúlyozta, hogy a folyamatosan változó világban szükség van a nem hagyományos, parancsnoki vonalon képzett, jól felkészített törzstisztekre, akik képesek a parancsnoki döntést előkészítő információk összegzésére és elemzésére mind valós, mind virtuális környezetben egyaránt. Megfelelő alapot nyújt ehhez a nemrégiben kiadott MH Törzsszolgálati Szakutasítás, amely nagy űrt pótolva, végre egységes keretbe foglalja a törzsmunka alapjait, eljárásrendjét és okmányait.

Kolossa Sándor további elvárásként, ám egyben előnyként fogalmazta meg a törzs interoperabilitását, ami a jövő törzsmunkájának alapját képezi a harcvezetés minden szintjén.
A képzési programot – a korábbi törzstiszti tanfolyam tapasztalataira alapozva – úgy állították össze, hogy mind a gyakorlati, mind pedig az azt megalapozó elméleti felkészítés is helyet kapjon benne.

A tanrendben a korábbi ismeretek felelevenítése és a törzsmunka alapját képező harcászat mellett helyett kaptak többek között a kommunikációs felkészítést, valamint a készenlét fokozását, és a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszert érintő témakörök is. A felkészítés hatékonyságát növelendő, a hallgatók részt vesznek kihelyezett foglalkozásokon különböző szárazföldi és légierő alakulatoknál, ahol megismerhetik az elmélet gyakorlatba való átültetésének módját is. Fontos ez azért is, mert a tanfolyam alapját és egyben fontos részét képezi a tapasztalat feldolgozás és az eredmények értékelése is.

1595961629

Emellett mind az oktatók, mind pedig a tanfolyam hallgatósága közös célként értelmezte a légierő és a szárazföldi alakulatok közötti együttműködés elmélyítését és a törzsmunka magasabb, hatékonyabb szintre emelését, melyben, a Törzsszolgálati Szakutasításban foglalt irányelvek mellett nagy hangsúlyt kap az innovatív és kreatív gondolkodás és az információk elemzésének, valamint értékelésének képessége.

A tisztek január végéig folytatják tanulmányaikat, kiszakadva így mindennapi munkájukból, de csupán azért, hogy újabb és mélyebb ismeretekkel térhessenek vissza anyaalakulataik törzseihez és alegységeihez. Tudásukról egy zárógyakorlat és egy tanfolyamvégi vizsga keretében adnak tanúbizonyságot, ahol minden egyes fontos oktatási terület, a sajtó kezelésétől a harcvezetésen át a katonaföldrajzi ismeretekig bezárólag számonkérésre kerül.
Így, a tanfolyam elvégzése után minden hallgató biztos lehet abban, hogy visszatérve anyaalakulatához gyakorlatban is demonstrálhatja az iskolapadban szert tett tudását, megalapozva így a jövő törzsének hatékony munkáját.

1595961630

Fotó: a szerző felvételei