Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai hivatás becsülete

Szöveg: Snoj Péter |  2015. december 21. 17:10

Azt az áldozatvállalást, amit katonáink Magyarország biztonsága érdekében végeznek, meg kell becsülnünk – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter december 21-én, hétfőn. A tárcavezető a budapesti Petőfi-laktanyában együttműködési megállapodást írt alá a honvédelmi érdekvédelmi szervezetekkel.

1596006024

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyájában tartott rendezvényen dr. Simicskó István elmondta: idén 30 százalékos béremelést kaptak a katonák, és „a kormány vállalta, hogy a gazdasági növekedés figyelembevételével évről évre ezt öt százalékkal minden év elején ismételten növeli. Így 2019-ig mintegy 50 százalékos illetményemelésben részesülnek a katonák."

1596006025

Az aláírt dokumentum 2002 óta az első bérmegállapodás, ami nemcsak a katonák, hanem a közalkalmazottak számára is az illetmény és a béren kívüli juttatások általános növekedését biztosítja. „Ezzel szeretnénk kifejezni a kormány és a társadalom részéről is azt a megbecsülést, amit a katonák és a katonai hivatás iránt éreznek" – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

1596006025

Varga István, a Honvédség Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy az aláírt megállapodás hatalmas változásokat hozott. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke hozzátette: nagy örömöt jelent a megállapodás, hiszen a benne foglalt döntésekkel katonáink valóban jobban fognak járni. Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke a megállapodást méltatva kiemelte, hogy az együttműködés a szolidaritás, a megértés és a katonák megbecsülésének jelképe.

1596006025

Fotó: Galovtsik Gábor