Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai meteorológia napját ünnepelték

Szöveg: Kovács Mónika hadnagy – Hernádi Balázs alezredes |  2015. augusztus 14. 13:35

A katonai meteorológia napja alkalmából ünnepelt együtt augusztus 14-én a katonai és a polgári meteorológia. 2015-re több jubileumi esemény is esik: idén 90 éves a Magyar Meteorológiai Társaság, amelynek alapító tagja volt dr. Hille Alfréd ezredes, illetve 90 éve kezdődtek az általa kezdeményezett repülőgépes légállapot-mérések, magaslégköri megfigyelések is.

1595998573

Augusztus 14-én az MH Geoinformációs Szolgálat ünnepi állománygyűlés keretében tisztelgett dr. Hille Alfréd emléke előtt, születésének 124. évfordulóján. A meteorológus ezredes születésnapja közel másfél évtizede a Katonai Meteorológia Napja: kiváló katona, tudós és tanár is volt, a magyar repülésmeteorológiai kutatás alapító atyja, akinek tankönyvein generációk nőttek fel.

1595998573

„Számtalan területen bizonyítjátok naponta, hogy szolgálatotok rendkívül fontos: semmi mással nem pótolható a nemzet biztonsága szempontjából" – fogalmazott közös köszöntőlevelében Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes .
A katonameteorológusok nemcsak szakemberek, hanem katonák is. Feladatukat nem szolgáltatásként hajtják végre, hanem csapattársaikkal együtt, a kitűzött cél érdekében segítik katonatársaikat, támogatják parancsnokaikat a döntéshozatalban.
Jól mutatja ezt az is, hogy a katonameteorológusok többek közt idén szeptember elsejétől csatlakoznak a Baltic Air Policing nemzetközi szerepvállaláshoz és előrejelzéseikkel segítik a küldetés eredményes végrehajtását.

1595998574

A 90 éves Magyar Meteorológiai Társaság nevében dr. Dunkel Zoltán elnök előadásában korabeli dokumentumokat bemutatva ismertette a patinás szakmai civil szervezet történetét. Kitért a Társaság és a katonai meteorológia kapcsolódási pontjaira, közös életszakaszaira.

A hagyományoknak megfelelően szakmai előadás is emelte az ünnepség fényét Tuba Zoltán százados, meteorológus főtiszttől, Verifikáció a katonameteorológiában címmel .
Az ünnepi állománygyűlésen részt vett Csepregi László ezredes, a KNBSZ Felderítő Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint dr. Radics Kornélia az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke is.
Az ünnepség végén elismeréseket adtak át.

1595998574

Fotó: Tóth László