Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonasport megteremtőire emlékeztek

Szöveg: Vaszily Judit főtörzsőrmester |  2014. november 26. 17:53

A Honvéd Sportoktatói Tanfolyam megalakulásának 66. évfordulójára emlékeztek november 21-én, a honvéd sportpályán tizenhat évvel ezelőtt elhelyezett emléktáblánál.

A második világháború után az ország elsődleges célja az emberek életfeltételeinek biztosítása volt, ami kihatott az újjáéledő Magyar Honvédség életére is. Ezekben az időkben, a nehéz körülmények között, a kiképzés csak másodlagos szerepet tölthetett be, így csak minimális eszköz és erő juthatott a fizikai felkészítésre és a sportra.

1595983280

A Honvéd Sportoktatói Tanfolyam, a későbbi SPOTI 1948. november 15-én alakult meg, amelynek jól felkészült, nagy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező tanári és oktatói állománya jelentette a garanciát a nemes célkitűzés teljesítéséhez, a katonai testnevelést és sportot szervezni és irányítani képes szakállomány megteremtéséhez és folyamatos utánpótlásához.

„Ezen a napon emlékezzünk a múltra és vegyünk példát elődeink elhivatottságából, merítsünk erőt kitartásukból, hogy a jövőben sikeresen haladhassunk tovább az általuk kitaposott úton" − mondta ünnepi beszédében dr. Eleki Zoltán alezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ főtisztje, a Magyar Honvédség főtestnevelője.

A rendezvény végén megkoszorúzták a katonasport megteremtésében kiemelkedő feladatott teljesített tanárok és hallgatók tiszteletére elhelyezett emléktáblát.

1595983281

Fotók: a szerző felvételei