Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A kerítés azóta is véd minket”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. március 12. 11:59

Zákány Községért Kitüntető Díjjal ismerték el a hazánk határainál szolgálatot teljesített (és jelenleg is teljesítő) katonák munkáját, március 11-én, pénteken. A horvát−magyar határ menti községben nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából ünnepség keretében adták át a díjakat.

Jankó Szabolcs, Zákány polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: noha a történelem során a községben már-már megszokták a „hódító haderők" jelenlétét, a tavaly őszi illegális bevándorlók az első napokban komoly félelmet keltettek a helyi lakosokban.

„Az illegális bevándorlók megdöbbentettek minket, és mély nyomokat hagytak bennünk. Aztán segítségünkre siettek azok a szervezetek, amelyek közös erővel képesek voltak kordában tartani a migránsokat" – húzta alá a polgármester.

1596010235

A Magyar Honvédség szerepvállalásával kapcsolatban Zákány első embere kiemelte: amint a katonák megkapták a felhatalmazást, azonnal a helyszínre érkeztek.

„Nagyon gyorsan felépült a kerítés, amely azóta is véd minket. Az újkori népvándorlás több mint egy hónapig tartott a térségünkben, de a példaértékű összefogásra képes szervezetek segítségével sikerült szervezett keretek között tartani a folyamatot. Akárcsak 1848-49-ben, most is voltak olyanok, akik megtették, amit megkövetelt a haza, és képesek voltunk megvédeni határainkat és kultúránkat" – mondta a polgármester, aki szerint csakis az ezeréves magyarság hagyományaihoz, és értékeihez való ragaszkodás lehet hazánk megmaradásának záloga.

1596010235

A Zákány Községéért Kitüntető Díjat a Magyar Honvédség nevében Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka – illetve a Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelék jelenlegi parancsnoka – vette át Jankó Szabolcstól, valamint Szászfalvi László, országgyűlési képviselőtől.

Az ezredes érdeklődésünkre elmondta: tapasztalatai szerint itt, Zákányban az emberek tényleg a bőrükön érezték, hogy mit is jelentett a migrációs válsághelyzet. Hozzátette: a térségben maximálisan elismerték a katonák munkáját, akik szolgálatukkal kivívták a helyiek bizalmát és támogatását.

1596010235

Mivel Zákány körzetében ősszel jórészt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái teljesítettek szolgálatot, a község külön elismeréssel jutalmazta a szentesiek munkáját. A díjat átvevő Seres József őrnagy, az ezred törzsfőnökhelyettese köszönetképpen hangsúlyozta: az elismerés minden, a határokon szolgálatot teljesítő katonai alakulat részére szól.

„A barátságos integetéstől kezdve, a konkrét segítségnyújtás különféle formáiig bezárólag az elismerés mindenféle formájával találkoztunk itt" – tette hozzá kérdésünkre az őrnagy.

1596010235

Fotó: a szerző felvételei