Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzés folytatódik

Szöveg: Petrovics Renáta |  2012. november 26. 10:00

Dolgosan telnek a hétköznapok a tatai laktanyában, a tartalékosok kiképzése az előre meghatározott feszes ütemtervnek megfelelően halad. Lassan már egy hete, hogy az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz bevonultak az év utolsó önkéntes műveleti tartalékosai. Az őszi időjárás nem hazudtolta meg önmagát: csípős reggelek és ködös nappalok várták a kiképzésen részt vevő önkénteseket.

1595945427

A mostani kiképzés – akárcsak az ezt megelőző – elsősorban a már meglévő ismeretanyagok felelevenítésére és azok frissítésére helyezi a hangsúlyt. A hét elején a tartalékos katonák tantermi foglalkozásokon vettek részt, ahol többek közt a szolgálati- és az alaki szabályzatban megjelent új előírásokat sajátíthatták el, emellett felkészítést kaptak a katonajogi ismeretekből, valamint a munka- és környezetvédelmi szabályokból is.

Szerdán már megkezdődött a tantermen kívüli kiképzés. Először lőelőkészítő foglalkozáson vettek részt a tartalékosok, majd a hét második felében az alakulat Szomód határában található helyőrségi lőterén a gépkarabély-éleslövészetet és a kézigránátdobást gyakorolták. Az eredményeken jól látszott: amit az ember egyszer megtanul, azt nehezen felejti el. A legtöbben jó és kiváló értékelést kaptak.

A kiképzés félidejénél tart, azonban a hátralévő egy hét sem fog unalmasan telni a dandárnál. A következő héten járőrtípusú menetgyakorlat vár az önkéntes tartalékosokra, amelynek keretében a terepen történő mozgást és tájékozódást is gyakorolják majd.

1595945427

Fotók: A szerző felvételei