Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzőközpontban is „zajlik az élet”

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 20. 9:42

Az MH Béketámogató Kiképző Központ felkészítéseinek központjában a határvédelemre és a Magyar Honvédség missziós szerepvállalására készülnek fel a katonák.

1596080890

A Közös Akarat határvédelmi feladat ellátására készült fel a hatodik váltás. A június 16-17-ei kiképzésen több mint száz aktív és tartalékos katona vett részt. Érkeztek egyenruhások az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságtól, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredtől, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredtől, az MH Bakony Harckiképző Központból, valamint a kiképzőközpont kijelölt állománya is megismerkedett a feladatrendszer minden szükséges elemével.

Bővítették az őrszolgálati, járőrözési ismereteiket, valamint elsajátították a fegyverhasználat szabályait és az ellenőrző-áteresztő ponton történő személyi- és gépjármű-átvizsgálás alapjait. Mindemellett felfrissítették egészségügyi ismereteiket, illetve begyakorolták az intézkedéstaktika jogszerű mozzanatait.

1596080891

Nem csak az országhatáron belül kell helytállnia a katonáknak: a világ számos pontjára készülnek missziókban való részvételre. Mielőtt azonban bárki is útnak indulna, teljesítenie kell – többek között – az úgynevezett missziós bemeneti követelményeket és a békeműveleti lőgyakorlatot, ez alapkövetelmény minden külszolgálatra készülő számára.

Az alakulat a határvédelmi felkészítéssel párhuzamosan ezen feladatokat is maradéktalanul ellátta. A bemeneti követelmények felmérése során a leendő békefenntartóknak számos területen kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a missziós szerepvállalás elvárásainak.

A június 16-ai felmérésen egyebek mellett vegyivédelmi, alaki, fegyverismereti, valamint egészségügyi ismeretekből, illetve angol nyelvből vizsgáztak.

GALÉRIA