Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közösségi média és a fiatalok

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2019. március 4. 12:00

A közösségi média biztonságos használatáról tartott interaktív előadást az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) alkalmazott szociálpszichológia munkacsoportjának vezetője a napokban, a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium 7.a osztálya részére.

1599199466
A HVK TKH-n belül működő szakmai munkacsoport – többek között – a kiberhadviselés és az információs forradalom előtérbe kerülése miatt foglalkozik a Big Data-val és annak részeként a közösségi média felhasználása és az ellene irányuló védekezés lehetőségeinek kutatásával.

A gimnázium pedagógusai a kutatócsoport tevékenységére a HVK TKH által tavaly novemberben megrendezett „Műveleti sikerek fegyver nélkül: a haderő bővülő non-kinetikus képességei" című konferencia kapcsán figyeltek fel, amelyen a HVK TKH munkatársa a SOCMINT (Social Media Intelligence) tevékenység elleni védekezés fontosságáról tartott előadást.

Az iskola igazgatója és tantestülete kiemelt fontosságú kérdésnek tartja az online zaklatás elleni védekezéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek megosztását a diákokkal annál is inkább, mivel a korábban tapasztalt fizikális bántalmazás és verbális erőszak mellett megjelent az online térben történő bántalmazás is. Ezen bántalmazások sok esetben kevésbé látványosak, úgynevezett passzív agresszív formában jelennek meg, így az ellenük történő védekezés inkább a technikai és pszichológia felkészítés területére tevődik.

Az előadás során a fiatalok olyan védekezési technikákat sajátíthattak el a gyakorlatban, amelyekkel tudatosan növelhetik a saját biztonságukat, ezzel stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá válhatnak a mindennapi tevékenységük tekintetében is. Az interaktív, számos gyakorlati kérdés megválaszolására alkalmas tájékoztató során a diákok betekintést nyerhettek a Magyar Honvédség életébe és a szervezet számukra elérhető lehetőségeiről is tájékozódhattak.

1599199466
Fotó: Hegedűs Rita