Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós felkészítés Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona |  2019. március 4. 10:46

Véget ért az Afganisztánba készülő katonák számára tartott egyhetes célfelkészítés Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

1599199464
Közel negyvenen vettek részt az afganisztáni NATO Resolute Support Mission (RSM) művelet egyéni beosztásaiba tervezett, valamint az MH Nemzeti Támogató Elem – Afganisztán 19. váltás állományának missziós törzstiszti célfelkészítésén február 25. és március 1. között Szolnokon.

1599199464
A kiképzés során a katonák tudása misszió-orientált, hadszíntér-specifikus ismeretekkel bővült. A felkészítés során számos területet érintettek: mint például az adott régió katonaföldrajza, a területen gyakorolt vallások, valamint a kulturális különbségek ismerete, illetve a műveleti területen előforduló esetleges kockázatok és veszélyek kezelése. A katonák többek között hadszíntéri, katonai biztonsági ismereteket sajátítottak el, valamint a műveleti területen történő médiakezelésről és a közösségi média használatáról kaptak hasznos információkat, illetve pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón vettek részt. Mindezek mellett találkoztak a hadszíntéren korábban azonos beosztásban szolgálatot teljesítő állomány tagjaival, akik a várható feladatokról naprakész információkkal rendelkeznek.

1599199464
A korábban végrehajtott békeműveleti lőgyakorlat alapkövetelmény minden misszióba készülő katona számára a beosztáshoz rendszeresített pisztollyal és gépkarabéllyal. Emellett részt vettek tálcatűzoltási gyakorlaton is, ahol valós körülmények között gyakorolták a tűzoltókészülék használatát.

1599199465
Az egyhetes felkészítés zárásaként Rédei Róbert alezredes, a központ parancsnokhelyettese adta át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.

Fotó: a szerző felvételei