Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A központi hatalmak legjelentősebb győzelme

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. november 10. 10:31

Hazai és nemzetközi előadók részvételével tartottak tudományos konferenciát november 9-én, csütörtökön Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1596041118

A Nagy Háború centenáriuma alkalmából tartott előadássorozat elsősorban az 1917. évi eseményekre, mindenekelőtt a 12. isonzói csata, a nagy jelentőséggel bíró caporettói áttörés eseményeinek – az előzmények és következmények – ismertetésére fókuszált.
A résztvevőket dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka köszöntötte, aki beszédében felidézte: az első világháború történéseivel foglalkozó programsorozat már 2014-ben, a szarajevói merénylet 100. évfordulóján megkezdődött, azóta pedig minden évben megemlékeznek egy-egy háborús év fontos történéseiről.

A parancsnok hozzátette azt is: nagyon fontosnak tartja, hogy egy-egy konferenciának legyen nemzetközi kitekintése is, hiszen az egykori szövetségesek vagy szemben álló felek szemszögéből is láttatni kell az eseményeket.

1596041118

„Egy történészgeneráció feladatáról van itt szó, és örömmel köszöntöm azt a szándékot, ami az igazság kimondását célozza" – mondta nyitóbeszédében Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, hozzátéve: olyan befolyások és törekvések jellemezték Európának ezt az időszakát, amelyek következményeit máig éljük és valószínűleg a jövőben is fogjuk.

Boross Péter ezután a XIX. századi hatalmi ambíciókra, majd az első világháborút lezáró diktátumokra utalva elmondta: a nagyhatalmak Németországgal szembeni bosszúja hívta életre azt a dühöt és elkeseredést, ami aztán Hitler hatalomra jutásához vezetett. „Lehetetlen nem észrevenni, hogy az első világháború utáni megtorló békék szoros összefüggésben vannak azzal, hogy Hitler hatalomra került, hiszen ő azt ígérte, hogy helyrehozza azokat a sérelmeket, amiket az ésszerűtlen békék okoztak. Ezeknek a diktátumoknak a magyar vonatkozásait és következményeit is jól ismerjük" – mondta a volt miniszterelnök.

„A valóság kutatásának időszakához érkeztünk! Fontosnak tartom, hogy sok évtizedes szellemi és morális rombolás után a harcokban részt vevők becsülete álljon helyre, ezért ez a konferencia nagyon nagy jelentőségű lesz" – zárta beszédét a volt kormányfő.

1596041119

A nyitóbeszédeket követően hazai, valamint meghívott olasz, orosz, osztrák, német történész előadók idézték fel az 1917-es esztendő hadműveleti helyzetét, a központi hatalmak törekvéseit, az áttörés előkészületeit, valamint magát az offenzívát, amikor az osztrák-magyar és német csapatok utolsó erejüket összeszedve döntő csapást mértek az olasz haderőre. A konferencián számos egyéb érdekesség is elhangzott, mint például az olasz front helyzete orosz kémjelentések alapján, az olaszoktól zsákmányolt hadfelszerelés megjelenése a Monarchia haderejében, vagy az új támadó jellegű rohamharcászat hadműveleti jelentősége.

A konferencia előadói voltak: dr. Pollmann Ferenc történész; Andrea Ungari történész; Stencinger Norbert történész; dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka; Richard Lein történész, Garkusa Irina Olegovna történész; dr. Kiss Gábor őrnagy, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltárának vezetője; dr. Balla Tibor alezredes, hadtörténész; Peter Lieb hadtörténész; Krámli Mihály történész és Bálint Ferenc történész.

1596041119

Fotó: Szikits Péter