Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség hosszú távon számít katonáira

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 28. 10:52

Befejeződött az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezeteinél szolgálatot teljesítő század- és szakaszparancsnoknak tartott kétnapos felkészítés és továbbképzés. A rendezvény legfontosabb célja az volt, hogy összefoglalják a parancsnoki munka általános és szakfeladatainak ismereteit, összehangolják az eljárási rendeket, és mindenki számára használható, egységes módszertani útmutatót adjanak a feladatok tervezéséhez, szervezéséhez és irányításához.

1596022246

A rendezvény zárónapján dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is előadást tartott. Elmondta: ha újrakezdhetné, sem választana más hivatást, pedig ma már tudja, hogy az eltelt negyvenegy év szolgálat sok nehézséggel, megpróbáltatással és lemondással járt. Mint fogalmazott: tapasztalatból tudja, hogy a szakasz- és századparancsnoki munka, valamint az azzal járó felelősség óriási. Kiemelte: a jó parancsnok szigorú, követelménytámasztó, következetes, példamutató és emberséges, mely követelményeknek minden területen és minden időben meg kell felelnie. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a beosztottak felé tanúsított figyelem és tisztelet alapvető követelménye korunk vezetőjének. A katonákkal való törődés megtérül, és így érvényesülhet a kollektivitás és a bajtársiasság – emlékeztetett a vezérkarfőnök.

1596022246

Benkő Tibor vezérezredes előadásában kitért a költségvetés évenkénti növekedésére, melynek eredményeként megkezdődhet a Magyar Honvédség újjászervezése, a technikai eszközök beszerzése, majd rendszerbe állítása, valamint a haderő széles spektrumát érintő képességfejlesztés.

A migrációs válsághelyzet kapcsán a Honvéd Vezérkar főnök elmondta: a határvédelem jelenleg a Magyar Honvédség első számú feladata, amiben döntő súllyal esik latba, hogy a jelen lévő parancsnokok mennyire tudják motiválni katonáikat, valamint odafigyeléssel és beosztottaikról való gondoskodással mennyire képesek az alegységek harcértékét megőrizni.

Benkő vezérezredes említést tett a katonai életpályamodellről is, amellyel kapcsolatban kiemelte: a fizetések rendezése, valamint a lakhatási támogatás megújítása után egy harmadik pillérrel – a biztosítási rendszer bevezetésével – fog bővülni.

Az elhangzottakat összefoglalva a vezérkarfőnök hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség hosszú távon számít katonáira, és annak érdekében dolgozik, hogy ennek feltételei is teljes mértékben rendelkezésre álljanak.

1596022246

Fotó: Révész Csaba