Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt ismerete nélkül nincs szabadság

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2013. november 23. 15:03

A múlt ismerete nélkül nincs szabadság, és Olaszország nagyon sokat tett azért, hogy megőrizze nekünk, magyaroknak például az első világháborúhoz köthető múltunk darabjait – mondta Farkas Anikó november 23-án, szombaton a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott Olasz Nap című tematikus rendezvénysorozat megnyitóján.

1595963423

Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke (jobbra) és Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete (balra)

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke szerint az olaszok és a magyarok is tudják, hogy a hadtudomány ismerete és szeretete nélkül elveszettek lennénk ebben a világban. Történelmünk metszéspontjai alapján elmondható, hogy a szabadság szeretete közös mindkét nemzetben – fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy napjainkban kiváló a katonai együttműködés a két ország között, például közösen őrizzük Szlovénia légterét, és a 3 dimenziós radarok is Olaszországból érkeztek hazánkba.

Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete beszédében elmondta: jövőre emlékezünk meg az első világháború kitörésének centenáriumáról, és a két népnek sokat kell dolgoznia azon, hogy egy ilyen világégés ne fordulhasson elő megint. A nagykövet háláját fejezte ki a Hadtörténeti Múzeumnak, amiért olasz tematikus napot szervezett, hiszen ez megerősítheti a két nemzet kapcsolatát – tette hozzá.

A rendezvényen fellépett az MH Légierő Zenekar, előadások hangzottak el például az olasz vívóiskoláról, Angelo Rotta pályafutásáról, valamint a vittoriai magyar kápolna történetéről. Két hagyományőrző egyesület – az Alba Societas és a Mare Temporis – bemutatója is szerepelt a műsoron, és az érdeklődők megismerhették az olasz gasztronómia gyöngyszemeit.

1595963423
Az Alba Societas hagyományőrző egyesület fegyveres bemutatója


Fotó: Hóvári Nikolett

Címkékmúzeum