Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzetközi békenapra emlékeztek Angyalföldön

Szöveg: Magócsi Zoltán |  2013. szeptember 24. 16:52

Az ENSZ Közgyűlése 1981-ben hirdette meg a nemzetközi békenapot, amit 2001-óta szeptember 21-én tartanak világszerte. E napra az ENSZ az egész világra erőszakmentességet és általános tűzszünetet hirdet.

1595960432

A nemzetközi békenapot szeptember 20-án közösen ünnepelte a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, a Békefenntartók Közhasznú Bajtársi Egyesülete és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület a Civilek Házában. A rendezvényterem egyik szeglete békefenntartó relikviák, érmek, sapkák, sisakok bemutatását is lehetővé tette.

Megnyitójában Borszéki Gyula alpolgármester emlékeztette a résztvevőket arra, hogy 2008-ban a BEOSZ által szervezett országos békenapi megmozdulás budapesti helyszínének szintén a XIII. kerület adott otthont. Azt, hogy a kerület sokat tesz a békéért mutatja a júliusban Brüsszelben átadott Michel Vanderborght díj is – tette hozzá az alpolgármester. 

1595960432

A rendezvényen felolvasták Ban Ki Mun ENSZ főtitkár nemzetközi békenap alkalmából közzétett üzenetét, amelyben gyermekeinknek a békére, a toleranciára és egymás kölcsönös tiszteletére való nevelését, a 21. századra felkészítő minőségi oktatását helyezi középpontba.
Erdős László nyugállományú ezredes, a Lokálpatrióták Egyesületének alelnöke képekkel és adatokkal emlékeztetett a XX. századi háborúk és az azt követően felerősödött terrorizmus borzalmaira.

Dr. Csejtei István nyugalmazott nagykövet, a Magyar Külügyi Társaság elnöke az ENSZ, a NATO és az EU békefenntartói szerepvállalásáról, majd dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy a Magyar Honvédség ilyen irányú feladatairól tartott rendkívül érdekes előadást. Herdics Antal nyugállományú alezredes pedig a béke és biztonság megteremtésének egy külön területével, a fegyverzetkorlátozás és fegyverzet-ellenőrzés feladataival ismertette meg a résztvevőket.

1595960432

Fotó: Hibácskó Ferenc