Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A név kötelez – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 6. 12:54

Az MH Egészségügyi Központ (MH EK) a Magyar Honvédség talán legismertebb, legnépszerűbb és legösszetettebb szervezete. Állományának tagjai misszióban, hazai alakulatoknál, a határ menti feladatok ellátásánál, kiképzési biztosításnál vagy a szervezet bármelyik telephelyén nap mint nap dolgoznak egyetlen cél, az egészség és az élet védelmének érdekében.

1596008410
A Honvédkórház (HK) hosszú történetének legutóbbi és egyik legnagyobb változást hozó fordulópontja 2013 februárjában jött el. Miniszteri rendelet alapján az intézmény feladatrendszere kibővült, működési és szervezeti struktúrája megváltozott, és felvette a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nevet. A klasszikus értelemben vett Honvédkórház az új központ egyik szervezeti egysége lett. Az átalakítás óriási feladatnak bizonyult, a kirakós darabkái azonban végül egytől egyig a helyükre kerültek. Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka szerint az átszervezés annyira komplex volt, hogy határidő módosítást kellett kérni az elöljárótól.

– Hosszú folyamatról beszélünk, amelynek bizonyos részei még ma is tartanak. A legnagyobb kihívást a Honvédkórház feladatrendszerének átvizsgálása, valamint az akkori 12 telephelyes struktúra átalakítása jelentette. A telephelyek számát nyolcra csökkentettük, egyrészt a gazdasági racionalitás, másrészt a szervezet irányításának észszerűsítése miatt – mondta a tábornok.

Miután a feladatok száma nem lett kevesebb, az átszervezés a gyógyító részlegeknél nem jelentett létszámleépítést, a betegellátás szempontjából inkább a vezetés-irányítás területén történt változás. A Honvédkórház teljes logisztikai és adminisztratív, ügyintéző rendszere átkerült az MH Egészségügyi Központhoz. Ez a HK szempontjából is pozitív fejlemény, hiszen az ott dolgozóknak csak a szakmai munkára kell koncentrálniuk.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én, pénteken megjelenő számában!)